Dostupni linkovi

Hrvatska: Oporba nije uspjela u smjeni ministra financija


Za opoziv ministra financija Zdravka Marića, glasalo je 75 zastupnika, isto toliko glasalo je protiv tog opoziva, i jedan nezavisni desničar izišao je iz dvorane
Za opoziv ministra financija Zdravka Marića, glasalo je 75 zastupnika, isto toliko glasalo je protiv tog opoziva, i jedan nezavisni desničar izišao je iz dvorane

Za dlaku je propao opozicijski zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija u HDZ-ovoj Vladi Zdravku Mariću. Predsjednik Sabora Bože Petrov dao je ostavku i tvrdi da premijer Plenković nema većinu u Saboru, dakle ni legitimitet za vođenje Vlade.

Manja stranka lijeve opozicije narodnjaci najavljuje da će tražiti glasanje o povjerenju cijeloj Vladi.

HDZ je ostvario minimalnu, ali značajnu pobjedu - 75 zastupnika glasalo je za opoziv ministra financija Zdravka Marića, isto toliko glasalo je protiv tog opoziva, i jedan nezavisni desničar izišao je iz dvorane. Rezultat – opozicija za jedan glas nije uspjela dobiti natpolovičnu većinu svih zastupnika potrebnu za opoziv Marića zbog navodnog sukoba interesa, jer je na funkciju ministra došao sa visoke menadžerske pozicije u Agrokoru.

HDZ je zadovoljan ishodom glasanja.

„Teret prikupljanja 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenja ministru financija bio je na onima koji su tu inicijativu i pokrenuli. Oni u tome, dakle oporba i Most, što je bilo sasvim razvidno, nisu uspjeli. Oni su danas doživjeli politički poraz“, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na posebnoj konferenciji za novinare.

Ovo je bio pokušaj destabilizacije Vlade, ali Vlada funkcionira normalno, dodao je. Na pitanje ima li novu većinu, kazao je kako „to danas nije tema“.

Socijaldemokrati ne komentiraju svoj neuspjeh, već se fokusiraju na to da je glasanje podijelilo Sabor po pola.

„Vlada je pokazala da nema većinu, pozivam Plenkovića i cijelu Vladu da daju ostavke i da stabilnost i povjerenje tražimo na izborima“, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Bože Petrov dao ostavku i tvrdi da premijer Plenković nema većinu u Saboru, dakle ni legitimitet za vođenje Vlade
Bože Petrov dao ostavku i tvrdi da premijer Plenković nema većinu u Saboru, dakle ni legitimitet za vođenje Vlade

Glas koji je manjkao opoziciji bio je bivši šef kabineta Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, kojeg se istražuje zbog navodne utaje dnevnica, i koji je izišao iz SDP-a da im ne bi nanio štetu. On odbija da je HDZ na njega radio pritisak da glasa protiv prijedloga svoje bivše stranke za opoziv Marića, kojeg je ranije podržao isvojim potpisom.

„Ja iz ovoga što sam jučer čuo u saborskoj raspravi povodom zahtjeva za smjenu Marića mislim da čovjek nije odgovoran i da se stvara jedna atmosfera javnog linča koja meni osobno nije simpatična. Nije me zvao nitko, nitko na mene nije vršio pritisak, donio sam odluku sam i sam ću s time živjeti“, kazao je.

Kako bi preduhitrio HDZ, predsjednik Sabora Božo Petrov sam je dao ostavku, tvrdeći kako premijer Plenković nema većinu u Saboru, dakle ni legitimitet za vođenje Vlade.

„Zbog zaštite digniteta Hrvatskog sabora želim pokazati maksimalnu odgovornost te podnosim ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora“, naveo je Petrov.

Sabor će nastaviti rad sutra nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav koji treba reći kakva je sada procedura. Sutra je i posljednji dan rada Sabora prije lokalnih izbora zakazanih za 21. svibnja, tako da će sljedeća sjednica Sabora biti tek u lipnju. Oporbeni narodnjaci najavljuju da će tražiti da Sabor glasa o povjerenju Vladi u cjelini, ali ni to nije moguće prije lipnja.

Propao opozicijski zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija u HDZ-ovoj Vladi Zdravku Mariću
Propao opozicijski zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija u HDZ-ovoj Vladi Zdravku Mariću

Tada će HDZ i Andrej Plenković biti suočeni sa sljedećim iskušenjem – kako da prikupe 76 potpisa za imenovanje četiri nova ministra na mjesto Mostovih ministara koje je Plenković izbacio iz Vlade.

„Današnji dan je pokazao da oporba nije uspjela sakupiti većinu za izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću, što znači da ne bi mogla sakupiti većinu za izglasavanje nepovjerenja cijeloj Vladi“, kaže za naš program politički analitičar Ivan Rimac. „To su situacije kada je oporba u inicijativi,“ kaže naš sugovornik.

„Doći će vrijeme kada će se uloge obrnuti, i kada će Vlada trebati predočiti 76 glasova, a s obzirom na broj slobodnih strijelaca u sastavu parlamenta i na njihova različita izjašnjavanja u pogledu pojedinih pitanja, teško je vjerovati da će mjesec dana biti dovoljno da se HDZ osigura sa nekom novom većinom koja bi davala stabilnu podršku Vladi po svim pitanjima“, dodaje.

Neki međutim upozoravaju da će HDZ nakon lokalnih izbora gdje mu svi prognoziraju priličan uspjeh imati jako mnogo mogućnosti da raznim ustupcima i koaliranjima na lokalnoj razini dobije potporu sa raznih strana i u Saboru, i tako osigura stabilnu većinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG