Dostupni linkovi

HDZ sakupio većinu, opozicija bijesna


Nova je većina sastavljena od 72 ranija zastupnika većine i četvorice koji su HDZ-u prišli ovih dana: Sabor
Nova je većina sastavljena od 72 ranija zastupnika većine i četvorice koji su HDZ-u prišli ovih dana: Sabor

Opozicija sastavljena od stranaka lijevog centra socijaldemokrata i narodnjaka i dojučerašnjeg dijela vladajuće koalicije, a sada opozicionara klerikalno-populističke stranke Most nije uspjela provocirati ustavnu krizu, raspuštanje Sabora i prijevremene izbore. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je uspjela sakupiti većinu potrebnu za izbor novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, nakon što je dan ranije Božo Petrov iz Mosta dao ostavku na tu funkciju.

Nova je većina sastavljena od 72 ranija zastupnika većine – HDZ-a i njihovih partnera i svih osam zastupnika manjina - i četvorice koji su HDZ-u prišli ovih dana. Oporbeni socijaldemokrati optužuju HDZ da im nova većina nije prava, već „sklepana“. Socijaldemokratski zastupnik Arsen Bauk zapitao je ovu četvoricu – jeste li dio većine koja podržava ovu Vladu, ili samo tehnički podržavate izbor predsjednika Sabora?

„Imate mi pravo odgovoriti. Čeka se to bojite ako mi ne odgovorite? Je li vas možda sram? Ako vas je sram, ja ću shvatiti, jer i mene bi na vašem mjestu bilo sram.“

Božo Petrov na sjednici Sabora 4. svibnja
Božo Petrov na sjednici Sabora 4. svibnja


Dojučerašnji HDZ-ovi partneri Most ne mire se s činjenicom da je HDZ sakupio dovoljno glasova za izbor predsjednika Sabora i hoće da ta većina izglasa i četiri ministra umjesto Mostovih ministara koji su prošlog tjedna izletjeli iz Vlade.

„Kada već imamo tu saborsku većinu, stav kluba Mosta je da predsjednik Vlade predloži četiri ministra idući tjedan kako bismo izabrali ministre u ministarstva, kako ne bismo na pauzu u radu dok su lokalni izbori otišli sa krnjom Vladom bez četiri ministra“, kazao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Predsjednik parlamentarnog kluba HDZ-a Branko Bačić odgovorio mu je da će to novi predsjednik Sabora predložiti na prvoj sljedećoj sjednici – u lipnju.

„Dozvolite da je za izbor ministara potrebno napraviti određene konzultacije. Na tome predsjednik Vlade radi i provodi konzultacije sa osobama koje će Hrvatskom saboru predložiti za nove ministre. I ništa se bitno neće dogoditi u idućih mjesec dana. Takvih slučajeva bilo je i do sada - kada su pojedini ministri bili razriješeni, prošlo je i više od mjesec dana dok su izabrani drugi ministri. Prema tome, ništa nije novo, državni tajnici će u međuvremenu obavljati dužnost – ako tako mogu reći – upravitelja pojedinih ministarstava i mi ćemo nadam se 7. lipnja, a možda i prije, sazvati sjednicu na kojoj će se vrlo vjerojatno izabrati novi ministri.“

HDZ skupio većinu za imenovanje Jandrokovića
HDZ skupio većinu za imenovanje Jandrokovića


I nevladina udruga GONG traži da se prije raspuštanja Sabora prije lokalnih izbora zakazanih za 21. svibnja izabere nove ministre, jer bi oni bili – kako Ustav nalaže – odgovorni Saboru, dok su u sadašnjoj situaciji državni tajnici koji privremeno vode ministarstva odgovorni samo premijeru.

Mediji su prenijeli i da je nezavisni desničarski zastupnik Željko Glasnović svoju potporu Jandrokoviću uvjetovao isplatom 1,3 milijarde kuna zaostataka veteranima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Neki socijaldemokratski zastupnici pokušali su čak isprovocirati zastupnike koji će glasati za Jandrokovića kako bi izazvali incident i HDZ-u srušili kvorum.

Razgovori povodom političke krize: Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Razgovori povodom političke krize: Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković


I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović htjela je štogod profitirati od konflikta i u petak je razgovarala sa predstavnicima stranaka i nezavisnim zastupnicima. Sa predsjednikom oporbenih socijaldemokrata Davorom Bernardićem provela je punih pola sata, dvostruko više nego sa čelnicima drugih velikih stranaka, nakon čega je on izjavio:

„U Hrvatskoj ne postoji stabilna politička koalicija, već samo trgovačka koalicija, kupljena sa mandatima pojedinih nezavisnih zastupnika. Stoga su novi izbori jedino rješenje za Hrvatsku, da se Hrvatskoj vrati stabilnost i povjerenje koje je sada izgubljeno i koje je narušeno.“

Oporbeni narodnjaci prikupljaju potpise za izglasavanje nepovjerenja Plenkovićevoj Vladi. Ako sakupe potrebnih tridesetak potpisa, to će biti na dnevnom redu Sabora početkom lipnja, nakon dva kruga lokalnih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG