Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Borićemo se za zaštiti suvereniteta BIH


Bakir Izetbegović

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da će ova stranka nastaviti beskompromisnu borbu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija Bosne i Hercegovine.

U obraćanju povodom obeležavanja 27 godina postojanja SDA, Izetbegović je rekao da je 26. maj 1990. godine bio "istorijski dan, jer nakon tog dana u tadašnjoj Jugoslaviji i u BiH više ništa nije bilo isto".

"Od toga dana bosanskohercegovački patrioti su prestali biti objektom istorije, postali su njeni kreatori. Treba se uvek i nanovo potsećati na put kojim smo prošli, ponavljati osnovne činjenice i istine, jer i oni koji teže iskrivljavanju i reviziji istorijskih činjenica sve su uporniji u ponavljanju neistina", kazao je Izetbegović.On je naveo da su uz lidersku ulogu SDA Bošnjaci u predratnom periodu "potvrdili svoj identitet i ukinuli neparvnopravan položaj koji su imali, vratili ime svog naroda i jezika i reafirmisali svoju veru i kulturu".

Prema njegovim rečima, situacija u BiH danas je u rukama domaćih političara, pri čemu je SDA naveo kao "glavni stub stabilnosti" zemlje koja deluje u sve složenijem regionalnom i evropskom kontekstu, što je posledica ratova na Bliskom istoku, jačanja islamofobije, jačanja pozicija Rusije i njenom suprotstavljanju NATO-u...

"Pritisak na SDA raste, čini se kao da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva", kazao je Izetbegović.

On je istakao da bez obzira na sve SDA "neće prestati da se bori za istinu o ratnim dešavanjima, za poništenje rezultata etničkog čišćenja i uklanjanje pojava i elemenata diskriminacije na svakoj stopi teritorije BiH".

Izetbegović je naglasio da neće pristati na formiranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, niti na bilo kakve nove podele, naročito ako su bazirane na etničkom principu.

Izetbegović je najavio da će SDA će nastaviti beskompromisnu borbu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija države Bosne i Hercegovine, dodavši da je strateški političko-bezbednosni interes BiH da do 2025. postane članica Evropske unije i NATO-a.

XS
SM
MD
LG