Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obami priređen topao doček u Berlinu


Obama i Merkel na javnoj debati povodom 500 godišnjice Reformacije ispred Brandebuške kapije u Berlinu, 25. maja 2017.

Bivšem američkom predsjedniku Barcaku Obami priređen je topao doček u Berlinu gdje učestvuje na javnoj debati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Obama i Merkel pojavili su se skupa na podijumu legendarnog simbola Berlina, Brandebuškoj kapiji gdje su ih dočekale hiljade ljudi koji su se okupili na obilježavanju 500 godišnjice protestantske Reformacije.

Mjere bezbjednosti u Berlinu su izuzetno jake, helikopteri patroliraju nebom a na vrhovima zagrada su raspoređeni snajperisti.

Obama je pohvalio kancelarku Merkel kao nekoga ko je uradio "izuzetan posao". Branio je vrijednosti svog mandata na funkciji predsjednika SAD i liberalnu demokratiju čiji su zagovornici i on i njemačka liderka.

Ukazujući na rast nancionalizma i ksenofobije u mnogim dijelovim svijeta, Obama je okupljenoj masi poručio "moramo da ustanemo protiv tih trendova koji krše ljudska prava i guše demokratiju u ograničavaju individualne slobode"

U indirektnom osvrtu na svog nasljednika, aktulenog američkog predsjednika Donalda Trumpa, Obama je takođe govorio o potrebi da razvojna pomoć i diplomatija budu esencijalni dijelovi politike nacionalne sigurnosti.

"Ne možemo se izolovati. Ne možemo se kriti iza zida" rekao je Obama i dobio glasno odobravanje prisutnih.

Merkel koja je na istom mjestu ugostila Obamu prije četri godine, kasnije u toku dana će otputovati za Brisel na sastanak lidera NATO uključujući i sa Trumpom.

Njeno pojavaljivanje sa Obamom kritikovali su pojedini njemački opozicionari, kao politički motivisano uoči septembarskih izbora u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG