Dostupni linkovi

Tramp u Vitlejemu s Abasom: Mir je izbor


Predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će učiniti sve kako bi pomogao Izraelcima i Palestincima da postignu mirovni sporazum.

"Mir je izbor koji moramo napraviti svaki dan i Sjedinjene Američke Države su tu da pomognu da se taj san ostvari", rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom nakon što je jutros s njim razgovarao u Vitlejemu, biblijskom gradu na Zapadnoj obali.

On je ocenio da ako Izrael i Palestinci mogu da sklope mir, on će se proširiti na ceo region i izrazio nadu da Amerika može pomoći obema stranama da izglade svoje dugogodišnje razlike.

"Ako Izraelci i Palestinci mogu da sklope mir, počeće proces mira širom Bliskog istoka", rekao Tramp, ocenivši da "bi to bilo zadivljujuće dostignuće", prenela je agencija AP.

Abas je izrazio spremnost da bude Trampov partner u pokušaju da se postigne bliskoistočni mirovni sporazum na osnovu koga bi se osnovala dražava Palestina na teritorijama koje je Izrael okupirao pre pola veka.

On je naglasio da su Palestinci "posvećeni" radu sa Trampom da "postignu istorijski sporazum" s Izraelom. Takođe je ocenio da sukob s Izraelom nije verski, već da su glavni problem Palestinaca "okupacija i jevrejska naselja".

Posle povratka iz Vitlejema, Tramp posećuje Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, a potom će održati govor u Muzeju Izrael. Popodne završava posetu Izraelu i putuje u Vatikan treću stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo tokom kojeg će posetiti i Belgiju i Siciliju.

Tramp je sinoć u izjavi za novinare u rezidenenciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objasnio da mu je rečeno kako je bliskoistočni sporazum jedan od najtežih, ali da on ima utisak da će se postići i da se tome nada.

U Izraelu je govorio takođe o zajedničkim interesima arapskih zemalja i Izraela suočenim s pretnjom ekstremizma i Irana, ocenivši da to predstavlja retku mogućnost da se takodje okonča jedan od najduženih sukoba na planeti, kako je rekao.

Poslednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori doživeli su krah aprila 2014. godine.

Vođeni su pod posredstvom SAD, a posrednik je bio tadašnji američki državni sekretar Džon Keri.

Ove godine obeležava se pet decenija izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Posle povratka iz Vitlejema Tramp će posetiti Memorijlni centar Jad Vašem u Jerusalimu i održati govor u Muzeju Izrael a popodne putuje u Vatikan, treću stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo, tokom kojeg će posetiti i Belgiju i Siciliju.

XS
SM
MD
LG