Dostupni linkovi

Trump: Iran mora prestati da finansira i pomaže teroriste i milicije


Trump sa izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanyahuom na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu 22. maja 2017.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je tokom posjete Izraelu da Iran mora prestati da podržava "teroriste i milicije" i da nikada ne smije imati u posjed nuklearno oružje.

"Najvažnije je da Sjedinjene države i Izrael mogu sa jednim glasom objaviti da Iranu nikada ne smije biti omogućeno posjedujovanje nuklearnog oružja -nikada - i da mora obustaviti smrtonosno finasiranje, treniranje i opremanje terorista i milicija" rekao je Trump u obraćanju medijima zajedno sa izraelskim predsjednikom Reuvenom Ravlinom u njegovoj rezidenciji.

"I mora prestati odmah" naglasio je Trump.

Trump je kritikovao kako je rekao "užasan" nuklerni sporazum sa Iranom. Naveo je da je međunarodni sporazaum o nuklernom programu postignut 2015., Iranu omogućio da se osjeća neranjivim i da može podržavati i formirati nasilne grupe na Bliksom istoku.

"Mi smo im dali liniju života. Mi smo im dali bogatstvo i prosperitet i sposobnost da nastave sa terorom" rekao je Trump.

Trump je stigao u Izrael iz Saudijske Arabije, a boraviće u Izarelu dva dana, gdje će kako je rekao imati "rijetku priliku" da donese mir Bliskom istoku.

Govoreći uz izraelske zvaničnike odmah po dolasku na aerodrom u Tel Avivu, Trump je rekao da želi da "reafirmiše neraskidivu vezu" između SAD i Izraela.

"Sada moramo raditi zajedno da sagradimo budućnost gdje će nacije regiona živjeti u miru" naveo je amerčki predsjednik.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji ga je sa suprugom dočekao, zahvalio je Trumpu za ono što je nazavo "snažnim iskazom" podrške Izraelu, navodeći da je on prvi američki predsjednik koji je posjetio Izrael tokom prve posjete inostranstvu.

Trump tokom prve posjete od kada je postao predsjednik SAD u januaru, ovom posjetom pokušava da postigne ono što je nazvao "krajnji dogovor" -mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.

Trump će se u utorak na Zapadnoj obali, u Vitlejemu susresti sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, sa kojim se američki predsjednik nedavno susreo i u Bijeloj kući.

I pored Trumpovih velikih riječi i očekivanja o postizanju izraelsko-palestinskog dogovora, njegovi savjetnici su ipak spustili loptu na zemlju i naveli da se radi o simboličnom gestu.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je rekao novinarima u Tel Avivu da bilo kakav tročlani sastanak između Trumpa, Netanyahua i Abasa bi bio "kasnijeg datuma".

XS
SM
MD
LG