Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rohani kritikovao Trumpa i summit u Saudijskoj Arabiji


Iranski predsjednik Hasan Rohani na press konferenciji u Tehranu, 22. maja 2017.

Iranski predsjednik Hasan Rohani kritikovao je summit muslimanskih zemlja kojem je za vikend prisustvovao američki predsjednik Donald Trump rekavši da je skup u Saudijskoj Arabiji "show bez značaja".

Rohnai je govorio na press konferenciji u Teheranu tri dana nakon što je na predsjedničkim izborima dobio još jedan mandat, poručivši da su izbori pokazali da su se Iranci opredijelili za "umjerenost" i za komunikaciju sa svijetom.

Donald Trump se obratio desetini lidera muslimanskih država u Rijadu u Saudijskoj Arabiji u nedjelju apelujući na njih da se bore protiv islamističog ekstremizma te je pozvao na izolaciju Irana, koji je optužio da potpaljivanje " vatre sektaških konflikata i terora".

"Okupljanje u Saudijskoj Arabiji je bio samo show bez praktičnih i političkih vrijednosti bilo koje vrste", rekao je Rouhani.

Rohanijev komentar stiže odmah nakon što je Trump dodatno kritikovao Iran u ponedjeljak u Izarelu, gdje je poručio da Iran mora prestati da podržava" teroriste i milicije" i da nikada ne smije doći u posjed nuklernog oružja.

Rohani je poručio da je stablinost na Bliskom istoku bez pomoći Irana nemoguća te je optužio SAD zbog "nedostatka znanja" o regionu.

"Ko može reći da će regionalna stabilnost biti obnovljna bez Irana? Ko može reći da će region osjetiti poptpunu stabilnost bez Irana?" naveo je Rohani.

Kako navode izvještači, Rohani je zvučao sigurno nakon izbora na kojima je snažno porazio tvdolinijaša Ebrahima Raisija i još dvojicu drugih kandidata.

"Želimo da kažemo svijetu da smo na bazi uzajamnog poštovanja i zajedničkih interesa, spremni da imamo interakciju" naveo je iranski predsjednik.

Ipak Rohanijeva moć da implementira željenu politiku je limitirana jer prema iranskom teokratskom sistemu vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima konačnu riječ prilikom donošenja odluka.

XS
SM
MD
LG