Dostupni linkovi

Rohani osvojio drugi mandat na predsedničkim izborima u Iranu


Rohani je prema preliminarnim rezultatima osvojio približno 22,8 miliona glasova
Rohani je prema preliminarnim rezultatima osvojio približno 22,8 miliona glasova

"Od oko 41,2 miliona ukupnog broja glasova, Rohani je dobio 23,5 miliona... i pobedio na izborima", izjavio je 20. maja prepodne iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmanifazli, obraćajući se javnosti na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Pretohodno je iranska državna televizija već čestitala aktuelnom predsedniku Hasanu Rohaniju ponovni izbor za novi četvorogodišnji mandat.

Rohanijev glavni protivnik na predsedničkim izborima, konzervativni bivši tužilac Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju osvojio je oko 15,8 miliona glasova, dok ostala dva kandidata nisu dobili više od million.

Reizabrani predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je "stvarni pobednik" izbora iranski narod i da su Iranci glasajući za njega, izabrali "angažovanje sa svetom", i rekli "ne" ekstremizmu.

Zvaničnici navode da je na predsedničkim izborima u Iranu 19. maja glasalo više od 40 miliona ljudi, odnosno više od 70 odsto registrovanih birača, što je gotovo slična izlaznost kao na izborima 2013. godine.

Analitičari su dosledno sugerisali da će veći broj birača glasati za Rohanija.

Rohani je na izborima 2013, kada je izlaznost bila 73 odsto, osvojio nepunih 51 odsto glasova u prvom krugu.

Iako je bilo predviđeno da glasanje traje do 18 časova po lokalnom vremenu, zatvaranje birališta je nekoliko puta odlagano zbog “velikog broja birača”, koji su formirali duge redove na biračkim mestima u različitim delovima zemlje.

Državna televizija objavila je službeni izvještaj navodeći da je ljudima koji čekaju u redu dozvoljeno da glasaju do ponoći po lokalnom vremenu.
Glasanje je održano i za iranske građane u desetinama zemalja širom sveta.

Ovo su prvi predsednički izbori u Iranu otkako je u julu 2015. Iran sklopio istorijski nuklearni sporazum sa velikim silama.

Zatvaranje birališta je nekoliko puta odlagano zbog “velikog broja birača”, koji su formirali duge redove
Zatvaranje birališta je nekoliko puta odlagano zbog “velikog broja birača”, koji su formirali duge redove

Hasan Rohani je bio ključni igrač 2015. kada je sa zapadnim silama dogovorio ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za olakšanje ekonomskih sankcija. Potom je krenula sve veća normalizacija odnosa sa Zapadom.

Sporazum se smatra glavnom odrednicom Rohanijevog mandata i on sigurno želi nastaviti u tom smeru. Pobeda Rohanija značila bi da Iran može da nastavi kretanje istim putem.

U ovogodišnjoj trci bilo je ukupno pet predsedničkih kandidata, ali samo njih dvojica su smatrani ozbiljnim pretendentima: umereni Hasan Rohani i konzervativni Raisi.

Konzervativni bivši tužilac Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju osvojio je 15,5 miliona glasova
Konzervativni bivši tužilac Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju osvojio je 15,5 miliona glasova

Rohanija podupiru reformisti, dok je Raisi kandidat kojega preferira Ali Hamnei. Raisi je bio član takozvane "Komisije za smrt", koja je određivala izvršenja smrtne kazne nad hiljadama političkih zatvorenika u leto 1988. godine.

Rohani na svojoj strani ima istoriju: nijedan predsednik nije izgubio drugi mandat od 1981. godine. No, iranski izbori znaju biti nepredvidljivi - sam Rohani nije dobro stajao u istraživanjima dve nedelje pre izbora 2013, ali su onda reformatori stali uz njega, pozvali sve koji ih podupiru da daju glas Rohaniju koji je zahvaljujući upravo tim glasovima postao predsednik Irana.

Čestitke iz EU, Rusije i Sirije

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini čestitala je Hasanu Rohaniju ponovni izbor za predsednika Irana i obećala da će EU nastaviti da sprovodi nuklearni sporazum sklopljen 2015. godine.

"Iranci su strastveno učestvovali u političkom životu svoje zemlje. Čestitam predsedniku Rohaniju za jasno dobijen mandat", napisala je visoka predstavnica Evropske unije na Twitteru.

Ona je dodala da je EU spremna da nastavi da radi ka punom sprovođenju nuklearnog sporazuma, na ostvarenju regionalnog mira i ispunjenju očekivanja svih stanovnika Irana. EU je učestvovala u pregovorima s Teheranom koji su doveli do sklapanja sporazuma u julu 2015. godine. Šest meseci posle zaključivanja istorijskog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, Evropska unija je u januaru 2016. ukinula ekonomske sankcije uvedene Iranu zbog njegovih kontroverznih nuklearnih aktivnosti. Međutim, EU je ipak zadržala sankcije iz 2011. koje se odnose na kršenja ljudskih prava u Iranu.

Čestitku Rohaniju uputio je i predsednik Rusije Vladimir Putin. On je u poruci "potvrdio spremnost da nastavi aktivni zajednički rad na daljem razvoju rusko-iranske partnerske saradnje na bilateralnom i međunarodnom planu", saopštio je Kremlj, ali nije objavio tekst čestitke.

Reizabranom predsedniku Irana čestitao je i sirijski predsednik Bašar al Asad. U saopštenju iz Asadovog kabineta navodi se da je sirijski predsednik uputio pismo Rohaniju da mu čestita na "poverenju koje mu je iranski narod dao da nastavi s poboljšavanjem statusa Irana u regionu i u svetu". Asad je rekao da će Sirija nastaviti da sarađuje sa Islamskom Republikom Iran na stvarima koje "podstiču bezbednost i stabilnost u dve zemlje, regionu i u svetu".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG