Dostupni linkovi

Brammertz očekuje nastavak gonjenja osumnjičenih za ratne zločine u BIH


Glavni sudija Haškog tribunala Serge Brammertz prilikom susreta za predstavnicima porodica žrtava u Sarajevu, 16. maja 2017.
Glavni sudija Haškog tribunala Serge Brammertz prilikom susreta za predstavnicima porodica žrtava u Sarajevu, 16. maja 2017.

Glavni tužilac Haškog Tribunala Serge Brammertz sastao se u okviru priprema za redovan šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, s predstavnicima žrtava u BiH, v.d glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić, kao i predstavnicima diplomatskog kora u BiH.

Nakon sastanka s članovima udružernja srpskih žrtava Bramerc je kazao kako očekuje da se nastavi sa gonjenjem osumnjičenika za ratni zločin, te da se tome da visoki prioritet. Saslušao je kaže kritike te smatra da će doći do poboljšanja saradnje unutar BiH.

„Saslušali smo kritike, posebno kada se radi o pitanju nestalih. Čini se da je to jedno od pitanja koje ovih dana dobija manje pažnje. Mislim da smo se složili oko toga da je žrtva žrtva bez obzira na nacionalnost i počinitelja i da sve žrtve trebaju dobiti jednak tretman“, rekao je Brammertz nakon sastanka.

S druge strane srpske su žrtve predale nove materijale o mjestima zatočenja, njih 127 u 16 gradova, te naveli kako su dobili uvjeravanja da se najkasnije u narednih pola godine očekuje podizanje optužnica za zločine koji su od posebnog interesa.

„Rekli su da će u roku od šest mjeseci podići optužnice protiv glavnih za Sijekovac, Brod, Derventu, Mrkonjić Grad, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, 13 krajiških opština, a pogotovu za Atifa Dudakovića, što se očekuje uskoro.“ , kazao je Branislav Dukić, predsjednik saveza logoraša RS.

V.d. glavne tružiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je kako su u posljednje tri godine aktualizirani procesi za zločine nad Srbime, te da će intenzivirati saradnju s udruženjima žrtava, koje će obavijestiti o predmetima koji se vode.

XS
SM
MD
LG