Dostupni linkovi

Marić: Hrvatska na pravom putu


Zdravko Marić , ministar financija RH

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić rekao je kako se nada da će Evropska komisija uskoro objaviti da je Hrvatska izašla iz procedure prekomjernog deficita (EDP) i da je zadovoljan gospodarskim prognozama Evropske komisije, jer su u skladu s očekivanjima domaćih institucija.

Evropska komisija je prošloga četvrtka u proljetnim ekonomskim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2017. s prethodnih 3,1 na 2,9 posto, uglavnom zbog mogućih posljedica krize u Agrokoru. Komisija procjenjuje da bi se deficit opće države ove godine mogao povećati na 1,1 posto BDP-a, uglavnom zbog utjecaja porezne reforme, ali bi 2018. trebao pasti na 0,9 posto.

Javni dug trebao bi, pak, u ovoj godini pasti s lanjskih 84,2 na 81,9 posto BDP-a, a iduće bi godine mogao skliznuti na 79,4 posto. "Hrvatska je konačno došla na pravi put, to je kredibilitet tih brojki", istaknuo je Marić, prenosi TVN1.

Ministar financija "preživio" je glasanje o povjerenju, što je tražila opozicije zbog njegove potencijlane odgovornosti u aferi Agrokor. Marić, je podsjetimoĆ biona visokoj pozicije u toj tvrtki prije nego je postao ministar. Premijer Andrej Plenkvoić smijenio je zbog Marića, torijicu ministara iz koalicijskog partnera "Mosta."

XS
SM
MD
LG