Dostupni linkovi

'Protiv diktature' u Beogradu: Nećemo odustati


Protest u Beogradu: Protiv rijalitija i prekrajanja glasova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Protest u Beogradu: Protiv rijalitija i prekrajanja glasova

“Nećemo odustati”, najglasnija je poruka više od stotine studenata i građana sa novog protesta “Protiv diktature” održanog u Beogradu. Okupljanje je završeno na stepeništu ispred zgrade Skupštine Srbije, zdanja gde je u petak i otpočelo, nakon pauze od nekoliko dana.

Posle kratkotrajne blokade jedne od centralnih gradskih saobraćajnica ispred zgrade parlamenta kolona građana se, noseći transparente “Protiv diktature” i “Nećemo odustati” uputila ka sedištu Republičke izborne komisije - RIK.

Učesnicima su se uz dobošare pridružili i građani okupljeni u grupi pod nazivom "Kulturom protiv diktature" nastaloj nakon podela među studentima i građanima koji su otpočeli proteste nakon predsedničkih izbora u Srbiji.

Ispred RIK-a su stigli uz povike “Pokrali ste izbore” aludirajući na nepravilnosti u izbornom procesu za koje građani u protestu optužuju članove Republičke izborne komisije.

“Oni su izneverili svoju dužnost i narod koji služe. Krađa glasova koju su dopustili nije najveća nepravda koju su počinili. Oni nisu samo ugrozili naš glas, već su napali naše dostojanstvo. To nije karakterisitčno samo za RIK. I druge političke institucije i političari su zaboravili da treba da služe narodu, a ne da ga pokoravaju svojoj volji”, poručio je u obraćanju demonstrantima Marko, jedan od predstavnika grupe “Protiv diktature”.

“Nećemo rijaliti” bila je parola upućena članovima Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji tokom izborne kampanje nisu pratili rad emitera po službenoj dužnosti već po prijavama o eventualnim neregularnostima, ispred čijih prostorija je protest nastavljen.

Tu je Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, upozorio na teško stanje i pritiske koje vlasti vrše nad medijima.

“Ako želite da znate kako se mediji disciplinuju u Srbiji pratite puteve novca. Ova država na godišnjem nivou izdvaja, bez preterivanja, milijarde dinara za medije koji su podobni. Veliki broj medija u Srbiji je jednostavno korumpiran, a drugi su ucenjeni”, rekao je Sejdinović koji je naglasio i da se su u poslednje vreme, tokom protesta koji se održavaju i u Novom Sadu, intezivirale pretnje kojima je izložen.

Okupljenima su se obraćali i građani koji su u Beograd stigli iz drugih gradova u kojima se održavaju protesti. Jelena je studentkinja Fakulteta političkih nauka koja je u Beograd stigla iz unutrašnjosti.

“U Zaječaru odakle sam ja su se pre lokalnih izbora 23. aprila glasovi kupovali burekom. Nisu sendviči nego bureci. Hvala što ste hrabri i pokazujete da se mi pitamo. Želim da pokažemo sliku osatku Srbije i sviim građanima da mi hoćemo i možemo nešto da promenimo”, istakla je Jovana.

Protest građana, koji je održan posle višednevne pauze, imao je i svoju internacionalnu dimenziju – s obzirom na to da je bilo učesnika iz Poljske i Sjedinjenih Država.

Maks, dvadesetšestogodišnji Amerikanac trenutno je na proputovanju kroz države Balkana. Kaže da su njegovi razlozi za prisustvo protestu dvojaki.

“Tu sam kao posmatrač, ali i kao neko ko podržava. Da se sa prijateljem suprotstavim razdornom i koruptivnom vođenju politike. Nečemu čemu sam bio svedok i u zemlji iz koje dolazim”, rekao nam je Maks koji na ovim područjima boravi poslednjih pet meseci.

Amelija Rajevska, studentkinja Etnologije i antroplogije, je u poseti iz Poljske. Kaže da je šesti put na protesu u Beogradu.

“U Poljskoj imamo slučnu situaciju. Mnogo je protesta jer građani nisu zadovoljni predsednikom. Ja tu vidim vezu sa stanjem u Srbiji. Želimo da podržimo ljude iz Srbije jer mislimo da time činimo dobro”, zaključuje ova poljska studentkinja.

Nezadovoljni građani od 3. aprila, i obelodanjivanja da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, protestuju u gradovima širom Srbije. Do uskršnjih praznika okupljanja su bila masovna, ali se potom na protestima koji su usledili okupljao upadljivo manji broj građana.

U međuvremenu neformalni organizatori i učesnici podelili su se u tri grupe zbog mimoilaženja u stavovima o zahtevima, načinu vođenja protesta i saradnji sa političkim partijama. Trenutno figuriraju grupe "Protiv diktature","Sedam zahteva" i "Kulturom protiv diktature", koja je, putem društvenih mreža, najavila prisustvo na protestu.

Inicijalni zahtevi na početku okupljanja, pre više od mesec dana, bili su: smenjivanje "političke elite" na čelu sa premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, fer i slobodni izbori, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, sloboda medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Među zahtevima su zaštita radnika i poboljšanje radnih prava, kao i departizacija društva.

XS
SM
MD
LG