Dostupni linkovi

Treći 'Protest protiv diktature': Formulisani zahtevi


Beograd: Treći dan protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Beograd: Treći dan protesta

Uprkos kiši, demonstranti su se 5. aprila, treći dan za redom, okupili u centru Beograda, Novog Sada, Niša i još nekoliko gradova Srbije, na “Protestima protiv diktature”, nezadovoljni pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Ono što je novo u odnosu na prethodna dva okupljana, to je da su formulisani i prvi konkretni zahtevi.

Sa velikim transparentom “Dole diktatura”, razvučenim na čelu kolone, uz pištaljke i skandiranja “Vučiću lopove, pokrao si izbore” i “Gde su naši glasovi”, više hiljada uglavnom mladih su nakon okupljanja ispred Skupštine Srbije krenuli u treću po redu protestnu šetnju centrom Beograda.

Sa studentima iz Novog Sada, studenti Univerziteta u Beogradu usaglasili su zahteve i traže smenu članova Republičke izborne komisije "zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda", razrešenje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković "zbog blokade rada Narodne skupštine". Predlažu i zahtev za smenu direktora Radio televiyije Srbije (RTS) i urednika Informativnog programa RTS "zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata", kao i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog nereagovanja na prekršaje i prijave.

Studenti Beogradskog univerziteta traže i reviziju, odnosno sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije. Studenti iz Novog Sada ovome dodaju i ukidanje mera štednje, te vraćanje penzija.

“Lista se samo dopunjava i dopunjava jer je previše problema u ovoj zemlji. Ne možemo to da rešimo za tri dana, ali pokušaćemo i stajaćemo iza tih zahteva dok se nešto ne učini”, kaže Tamara, studentkinja hemije koja učestvuje u beogradskim protestima.

Studenti su naveli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

Izborna krađa, medijska cenzura, partijsko zapošljavanje, te transparenti “nećemo da budemo jeftina radna snaga“, glavne su poruke sa skupa, i ono što demonstranti upućuju na adresu još aktuelnog premijera i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ovde sam da probam da skinem medijski mrak, poslove preko veze i to ću uraditi najbolje što ja mogu. Ako ne uspem, biću miran sam sa sobom jer ću znati da sam uradio sve što sam mogao da promenim ono što mi veoma smeta“, navodi student norveškog jezika Vuk Đaković.

Devetnaestogodišnja Olga Milošević kaže da protesti na ulicama već dva dana “ne mogu da se vide u javnim medijima”.

“Ja se nadam boljoj budućnosti, da ovo što ja učim na fakultetu ne bude uzaludno, da mladi ne odlaze trbuhom za kruhom iz zemlje, nego da im se obezbede uslovi da mogu ovde da rade, da zarade i da normalno žive”, kaže ona.

Iako su iza bubnjara, koji su i ovaj put predvodili protestnu kolonu, šetali većinom mladi, priključuje im se sve više starijih sugrađana.

„Oterali su mi decu u beli svet, i sin i ćerka su mi u Kanadi. I to im neću oprostiti“, rekao je penzioner Petar Hinić.

Učesnici skupa su uz transparente "Vučiću lopove", "Dole Vučić", "Protiv terora vlasti", “After kod Soroša”… te nalepnice "Puk'o je" i "Drugi krug", kao i zastave Srbije, ponovo uz zvižduke i skandiranja, tokom šetnje zastali ispred zgrade dnevnog lista "Informer" bliskog vlasti, zgrade lista "Politika", Radio-televizije Srbije, Vlade Srbije, sedišta Republičke izborne komisije i prošetali nazad do Skupštine Srbije.

Pre skupa, grupa okupljenih, koji su rekli da su došli na protest, razvukli su ispred Skupštine novi pano na kojem su slike i imena ubijenih i otetih na Kosovu, a koji je pocepan tokom prvog protesta.

I Novosađani na ulicama

Blokadom centralne raskrsnice ispred zgrade Pokrajinske vlade završen je i protest građana u Novom Sadu, uz poruku da će se okupiti i sutra, 6. aprila.

Procenjuje se da je na ulice Novog Sada izašlo oko 5.000 ljudi. Skup je počeo oko 18 časova, kada su okupljeni pozivali građane da im se pridruže, uz poruke "Izlazite napolje", ali su se čuli i uzvici "Lopovi", "Vučiću, Šrederu", "Ne damo Srbiju, ovo je naša zemlja".... Demonstranti su nosili transparente "Smrt fašizmu", "Kulturom protiv diktature", "Ko se boji vuka još".

Društveni aktivista, Lazar Čovs poručio je da su izbori bili neregularni, jer su održani "u atmosferi straha". Okupljene građane je podsetio da je Republička izborna komisija (RIK) prekršila odluku Ustavnog suda u vezi sa izborima na Kosovu. Istovremeno je ukazao na blokadu Skupštine Srbije za vreme kampanje. Okupljeni su negodovali zbog izveštavanja Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.

“Ovo nisu, kako pokušavaju da nam nametnu, protesti protiv izbornih rezultata, nisu protesti protiv Aleksandra Vučića. Ne! Hiljadu stvari imamo da mu zamerimo, ali nisu protesti zato. Mi insistiramo na fer, slobodnim izborima gde će naša volja odlučivati, a ne volja stranaka. Povezaćemo se sa sindikatima, radnicima, studentima, naučnim radnicima", rekao je Čovs.

Protest u Novom Sadu, 5. april 2017.
Protest u Novom Sadu, 5. april 2017.

Katarina Antonić iz Studentskog pokreta Novi Sad, uz postojeće i usaglašene zahteve sa beogradskim studentima, dodala je još nekoliko, među njima i ukidanje mera štednje i vraćanje penzija.

“Ono što ćemo mi sigurno tražiti to je kompletna smena vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Oslobađanje svih medija od kontrole političkih stranaka, obustavu sporovđenja mera štednje kroz plate i penzije građana i svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova”, navela je ona.

Nišlije podržale zahteve kolega iz Novog Sada i Beograda

Treće veče za redom, oko 2.000 Nišlija, uglavnom mladih, protestovalo je u centru grada. Učesnici skupa podržali su zahteve kolega iz Novog Sada i Beograda.

Studentkinja Aleksandra Nedeljković rekla je da studenti traže smenjivanje Republičke izborne komisije, Regulatornog tela za elektronske medije, predsednice parlamenta Maje Gojković i urednika Informativnog programa RTS-a.

Ona je navela da će protesti trajati sve dok se zahtevi studenata ne ispune a u protivnom tražiće raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Protest je završen šetnjom koja je proširena i na širi centar grada, a novo okupljanje najavljeno je takođe za četvrtak, 6. april.

Protesti i u Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Boru, Čačku, Užicu…

I pored jakle liše, stotinak uglavnom mladih Kruševljana okupilo se u centru grada na "Protestu protiv diktature" sa koga su između ostalog poručili da žele bolju zemlju, a ne zemlju u kojoj se umesto diplome traži partijska knjižica. Protesti su organizovani i u Kraljevu, Valjevu, Boru, Čačku, Užicu...

Reakcije na prethodni dan protesta

Prethodnog dana u protestnoj šetnji centralnim ulicama glavnog grada učestvovalo je više od 10.000 ljudi, mahom studenata i srednjoškolaca.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je komentirajući proteste širom Srbije izjavio je da su u pitanju visokopolitički protesti, i kao organizatore pomenuo Sašu Jankovića, Vuka Jeremića i druge opozicione lidere.

Manji incidenti zabeleženi su prvog dana protesta, 3. aprila, kada je grupa okupljenih jajima gađala parlament i zgradu Vlade Srbije, dok na demonstracijama u utorak takvih tenzija nije bilo.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila je u sredu da su učesnici protesta, koji je 4. aprila održan u Beogradu, oštetili umetnička dela ispisivanjem grafita autolakovima na delu skulpture "Igrali se konji vrani", autora Tome Rosandića.

Premijer i budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je kazao da svako ima pravo na protest, dok god su to mirna okupljanja.

Protestovalo se i u desetak gradova od Vojvodine do južne Srbije, a okupljanja su za sredu najavljena i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu i Zaječaru.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG