Dostupni linkovi

Ambasada SAD na Kosovu: Skupština je rekla svoje


Greg Delawie, ambasador SAD na Kosovu

"Skupština je rekla svoje", komentar je Američke ambasade koja je prethodno pozvala kosovske institucije da izglasaju demarkaciju.

"Budući da sledi tranzicija i zemlja se sprema za privremene izbore, pozivamo sve zvaničnike koji ostaju u vladi da se ponovo založe i služe svoje poslodavce, tačnije sve građane Kosova bez razlike. Mi nastavljamo da podržavamo Kosovo, građane, i put zemlje ka punim evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

S druge strane, predsednik Kosova zakazao je za četvrtak sastanak sa liderima partija kako bi se postigao dogovor o datumu izbora.

Skupština Kosova izglasala je danas nepoverenje Vladi Kosova, na zahtev opozicije, a nakon toga predsednik Kosova odmah danas je raspustio parlament.

Za nepoverenje Vladi je glasalo 78 poslanika, protiv 34 a uzdržano je bilo troje. Za pad Vlade bila je potrebna većina glasova, odnosno 61.

Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu Kadri Veselji, predsednik Skupštine, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe.

Poslanici Sprske liste glasali su za raspuštanje Vlade.

XS
SM
MD
LG