Dostupni linkovi

Trump o otkazu Comeyu: Kad se stvari slegnu zahvaljivaće mi


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump branio je u srijedu svoju odluku da otpusti direktora Federalnog istražnog birao (FBI) Jamesa Comeya, čovjeka koji je bio na čelu agencije koja istražuje veze njegove predizborne kampanje sa Rusima.

U seriji tweetova u srijedu, Trump je napisao da će Comey "biti zamijenjen sa nekim ko će znatno bolje obavljati posao i povratiti duh i prestiž FBI"

"Comey je izgubio povjerenje skoro svakog u Vašingtonu, republikanaca i demokrata jednako. Kada se stvari smire, oni će mi zahvaljivati" napisao je Trump na Twitteru.

Trump je potom na pitanje novinara u Bijeloj kući, prilikom susreta sa Henryem Kissingerom, bivšim državnim sekretarom i savjetnikom za sigurnost u administraciji predsjednika Richarda Nixona, o otpuštanju Trumpa rekao:

"Nije dobro obavljao posao, vrlo jednostavno. Nije dobro radio svoj posao" kratak je bio američki predsjednik.

Trump se sa Kissingerom susreo nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Iako je prije Trumpa i bivši američki predsjednik Bill Clinton otpustio državnog tužioca Williama Sessionsa zbog optužbi o etičkim prekršajima 1993., u burnim reakcijama koje su uslijedile nakon Trumpove odluke da otpusti Comeya koji je bio na čelu istrage koja se vodi o vezama njegovih saradnika sa Rusijom, svi su otkaz direktoru FBI nazavli "nixonijanskim postupkom".

Naime i predsjednik Richard Nixon je u jeku afere "Watergate" optustio glavnog nezavisnog tužioca koji je vodio istragu protiv njega. Taj čin je u američkoj istoriji nazvan kao " ponoćni masark u subotu veče".

Potez je šokirao mnoge u Vašingtonu a demokrate i drugi navode da Bijela kuća pokušava da podrije istragu FBI o Rusiji.

Trumpova administracija je kao razlog smjene u utorak navela da je Comey otpušten zbog načina kako je postupao sa istragom demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton o emailovima prošle godine, uz obrazloženje da su i Glavni državni tužilac Jeff Sessions i zamjenik Rod Rosenstein preporučili optuštanje Comeya zbog toga.

Demokrate i pojedni republikanci nakon ovog čina traže specijalnog tužioca koji će voditi nezavisnu istragu.

U međuvremenu je potpredsjednik Mike Pence novinarima takođe branio Trumpov potez porukom da je predsjednik SAD "donio ispravnu odluku u pravo vrijeme".

Pence je rekao da otuštanje Comeya nema nikakve veze sa istragom o Rusiji, Takođe je rekao da je Trump u procesu evaluacije kandidata "sa velikim integritetom i velikim iskustvom" da preuzmu FBI.

XS
SM
MD
LG