Dostupni linkovi

Tramp: Flin je u pravu što traži imunitet


Majkl Flin
Majkl Flin

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je odluku svog bivšeg savetnika za da traži imunitet u zamenu za davanje iskaza o vezama sa Rusijom tokom kampanje za predsedničke izbore, prenosi Rojters.

"Majk Flin treba da traži imunitet utoliko što je ovo lov na veštice istorijskih razmera (izgovor za veliki izborni poraz) koji predvode mediji i demokrate!", naveo je Tramp jutros na Tviteru.

Penzionisani general Flin želi zaštitu od “nepravednog gonjenja” ukoliko bude svedočio u obaveštajnim komitetima američkog Kongresa, izjavio je u četvrtak njegov advokat Robert Kelner dodajući da je njegov klijent već razgovarao o tome sa članovima ovog tela.

Flinove veze s Rusijom istraživao je FBI, a sada to čine nadležni komiteti Kongresa SAD koji nastoje da utvrde da li se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine u SAD kao i veze Trampovih savetnika s Kremljom, prenosi Asošijeted pres.

Senator Angus King, član kongresnog Komiteta za obaveštajni rad, kazao je da je prerano da se razgovara o imunitetu za Flina.

Flin je otpušten sa mesta Trampovog savetnika za Nacionalnu bezbednost kada je otkriveno da nije bio iskren s potpredsednikom Majkom Pensom o razgovoru koji je vodio s ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom neposredno posle predsedničkih izbora.

Moskva je negirala tvrdnje da stoji iza hakiranja imejlova Demokratske stranke kako bi pomogla izbor Trampa.

Tramp takođe negira veze sa Rusijom ističući da na tome insistira Demokratska partija koja ne može da preboli gubitak izbora.

Nezavisni senator King kritikovao je Trampovu izjavu.

“Ovo nije lov na veštice već nastojanje da se ustanovi istina o veoma važnom pitanju. Nema dvojbe da Rusija stoji iza pokušaja mešanja u naše izbore. Nastavljanje opovrgavanja te činjenice – jeste negiranje realnosti”, kazao je King za CNN.

XS
SM
MD
LG