Dostupni linkovi

MMF: BIH da poveća akcize na gorivo i procjeni vrijednosti telekoma


Ilustracija
Ilustracija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vođstvom Nadeema Ilahija posjetila je Banju Luku i Sarajevo za prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom.

"Misiju je ohrabrilo usvajanje razumnih budžeta entiteta i institucija BiH za 2017., usvajanje zakona o bankama u oba entiteta, izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i agenciji za bankarstvo te ukidanje doprinosa za solidarnost u Republici Srpskoj. Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da finaliziraju otvorena pitanja kako bi ispunili nekoliko preostalih prethodnih mjera", istakao je Ilahi.

MMF konkretno očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara da usvoji odluku o limitu na novo zapošljavanje za 2017. u institucijama BiH, Parlament FBiH usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar.

"Misija se nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u parlamentima u narednim danima kako bi stvorili uslove da do kraja aprila 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled", poručeno je iz ove međunarodne finansijske institucije.

XS
SM
MD
LG