Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanski ministar: Škotski referendum 2018/19 ne bi bio legalan


Nicola Sturgeon je tražila drugi referendum o nezavisnosti Škotske

Britanski ministar David Mundell rekao je da bi bilo nemoguće imati legalan referendum o nezavisnosti Škotske u vremenskom okviru koji je tražila premijerka Škotske Nicola Sturgeon.

U obraćanju javnosti pre nekoliko dana, rekla je da bi referendum trebalo da se održi krajem 2018. ili početkom 2019. godine, kada britanski uslovi za izlazak iz EU postanu jasni.

"Bilo bi nemoguće za građane da u vremenskom okviru koji je predložila Sturgeon dobiju adekvatna obrazloženja, a samim tim i legalan, pravedan i odlučujući referendum", rekao je Mundell škotskim novinama Herald, a prenosi Reuters.

“Ako Britanika napusti EU, nema opcije da Škotska ostane unutra ili da nasledi britansko mesto. Postoji implicitna sugestija u vremenu održavanja referenduma, da nekako ako ga održite i glasate za neavisnost, da ćete sprečiti Škotsku da napusti EU. To je apsurdno", kazao je.

Premijerka Škotske i predsjednica Škotske nacionale stranke Nicola Sturgeon potvrdila je u ponedeljak da će tražiti od škotskog parlamenta sledeće sedmice dozvolu za održavanjem referenduma.

Na prvom referendumu, koji je održan u oktobru 2014. godine, građani Škotske su odabrali da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu sa 55 odsto glasova podrške, dok je za nezavisnost glasalo 45 procenata birača. Tadašnji škotski premijer Alex Salmond zbog toga je podneo ostavku.

XS
SM
MD
LG