Dostupni linkovi

Premijerka Škotske: Mogućnost održavanja novog referenduma o nezavisnosti


Nikola Sterdžon
Nikola Sterdžon

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon ponovo je upozorila na mogućnost održavanja novog referenduma o nezavisnosti Škotske, ako britanski lideri budu sproveli radikalan razlaz s Evropskom unijom (EU).

Nikola Sterdžon zatvorila je konferenciju Škotske nacionalne partije (SNP) u Glazgovu obećavši da će preduzeti mere da Škotska zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU, čak i ako ga Velika Britanija napusti.

Ona je rekla da omogućiti Škotima da dobiju novu priliku da izaberu bolju budućnost, ako britanska vlada preduzme korake kojim bi pričinila štetu škotskoj ekonomiji.

Premijerka Škotske najavila je u četvrtak, 13. oktobra da će sledeće nedelje biti predat predlog zakona kojim će biti postavljen temelj za održavanje novog referenduma o nezavisnosti.

Škotski glasači su na referendumu o nezavisnosti 2014. sa 55,3 odsto glasova odlučili da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva, međutim odluka Britanaca na referendumu 23. juna godine da napuste Evropsku uniju ponovo je otvorila pitanje Škotske.

Većina građana u Škotskoj podržava ostanak u EU, ali je njih nadglasala većina u Engleskoj koja je želela da napusti Uniju.

XS
SM
MD
LG