Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska kritikuje EU zbog podrške Holandiji


Slika Redžepa Tajipa Erdoana na zastavici

Turska je danas kritikovala Evropsku uniju jer je stala na stranu Holandije u diplomatskom sporu nastalom pošto turskim ministrima nije dozvoljeno da u Roterdamu učestvuju na skupu podrške referendumu o većim predsjedničkim ovlaštenjima.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da stav EU "daje kredibilitet" ekstremistima, da je "kratkovid" i nema nikakvu vrijednost za Ankaru.

EU, koja je pozvala Tursku da se uzdrži od oštrih izjava, "ignoriše (holandsko) kršenje diplomatskih običaja i prava", navedeno je u saopštenju.

Holandska vlada je zbog "rizika po javni red i bezbjednost" u subotu povukla dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušolua koji je najavio da će u Roterdamu prisustvovati mitingu podrške za turski referendum kojim se jača predsjednički sistem u Turskoj.

Ankara je u ponedjeljak uveče uvela političke sankcije Holandiji. Zabranila je holandskom ambasadoru da se vrati u Tursku i suspendovala političke razgovore na visokom nivou.

Nakon zabrane da dva turska ministra prisustvuju skupovima u Holandiji, Turska je uputila Holandija dvije odvojene diplomatske note.

Otpravnik poslova Holandije danas je po treći put pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turske, izvijestio je TRT.

U prvoj noti koja mu je uručena, navedeno je da je zabrana turskim ministrima da govore na skupovima u Holandiji u suprotnosti s demokratijom, ljudskim pravima, temeljnim slobodama i predstavlja najteže kršenje Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

Tenzije između Turske i Holandije ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


U noti se navodi da Turska posjeduje sva prava na odštetu te da će se istražiti svi postupci koji su provedeni protiv turskih ministara i državljana.

Druga nota se odnosila na postupak holandskog policajca ispred Glavnog konzulata u Roterdamu. U istoj se navodi da je policija iskoristila nesrazmjernu silu protiv turskih državljana koji su održavali mirne proteste.

Izvor: Fena, Beta, AP
XS
SM
MD
LG