Dostupni linkovi

Hrvatska osnovala komisiju o ustašama i partizanima


Trg bana Jelačića, Zagreb
Trg bana Jelačića, Zagreb

Vlada Hrvatske osnovala je danas Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, što je najavljeno krajem prošle godine pošto je u Jasenovcu postavljeno spomen-obilježje poginulima u ratu '90-tih na kojem je uklesan i ustaški pozdrav "Za dom spremni", prenosi Beta.

"Cilj osnivanja Vijeća je suočavanje s otvorenim povjesno-ideološkim pitanjima o nedemokratskim režimima u Hrvatskoj od početka Drugog svjetskog rata do proglašenja nezavisnosti Hrvatske", navodi se u odluci o osnivanju Vijeća koje će svoje prijedloge izraditi do 1. marta iduće godine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da se hrvatsko društvo mora suočiti s posljedicama nasljeđa nedemokratskih sistema i da je zadatak Vijeća izrada sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću i preporuka pravnog regulisanja upotrebe i isticanja obilježja nedemokratskih režima.

On je istakao da u Hrvatskoj postoji različita upravna i sudska praksa po pitanju isticanja totalitarnih simbola.

"Polazišna osnova je otklon od svakog totalitarizma. I proteklog vikenda smo osudili ekstremizam, sramotne plakate usmjerene na srpsku manjinu u Vukovaru, i postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, gdje se promovisao fašizam i ustaštvo", naglasio je premijer.

On je izrazio uvjerenje da će preporuke koje će donijeti Vijeće doprinijeti prevazilaženju društvenih podjela.

Na čelu Vijeća bit će predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, a u njegovom radu učestvovat će oko 20 istaknutih hrvatskih naučnika, istoričara, politikologa i pravnih stručnjaka.

U odluci o osnivanju navodi se da će Vijeće do 1. marta iduće godine izraditi svoje prijedloge.

XS
SM
MD
LG