Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Guterres: Gubitak zamajca u dijalogu prijeti da unazadi proces normalizacije


Ilustrativna fotografija

Posvećenost Beograda i Prištine unapređenju dijaloga izgleda da slabi, dijelom zbog preokupacije unutrašnjim političkim problemima, ocijenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres u svom prvom izvještaju o radu UNMIK-a koji će danas biti razmatran i pozvao obje strane da poštuju postignute dogovore, a lidere da izbjegavaju zapaljivu retoriku.

"Gubitak zamajca povećava opasnost da proces normalizacije, koji je u interesu obje strane, stane i potencijalno nazaduje", navedeno je u izvještaju, koji se odnosi na period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017.

Guterres je izrazio zabrinutost zbog povećanih tenzija i međusobnih optužbi koji su karakterisali odnose Beograda i Prištine u posljednjem tromjesečju prošle godine.

"Pozivam lidere obje strane da pokažu veću obazrivost i uzdržanost u iznošenju svojih stavova u javnosti, da izbjegavaju zapaljiv jezik i da svoje stavove iznose isključivo mirnim sredstvima i kroz odgovoran dijalog", navedeno je u izvještaju.

Tenzije su dodatno povećane i hapšenjem lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, kao i slanjem voza "upadljivo" obojenog u boje srpske zastave i s natpisom "Kosovo je Srbija" na nekoliko jezika, ocjenjeno je u izvještaju.

Političari i u Beogradu i u Prištini su se nakon incidenta s vozom međusobno optuživali za namjerno izazivanje nereda i mogućeg nasilja, podsjetio je Guterres, dodajući da je "ratoboran jezik zapalio javno mnijenje među kosovskim Srbima i kosovskim Albancima".

Ocjenjeno je da je tendencija da se od manjih problema prave veliki sporovi u cilju postizanja taktičke prednosti ili osvajanja poena na domaćoj sceni doprinijela pogoršanju odnosa Beograda i Prištine.

Guterres je, ipak, naveo da ima lidera kod kojih vidi iskrenu posvećenost, hrabrost i viziju bolje budućnosti, izrazivši nadu da će ti pozitivni primjeri liderstva na svim nivoima upravljanja biti češći tokom ove godine.

"Pozivam obje strane da poštuju dogovore postignute u dijalogu pod okriljem EU u dobroj vjeri i bez nepotrebnog odlaganja", piše u izvještaju i upozorava se da ako nema opipljivih poboljšanja koje narod očekuje postoji rizik nazadovanja, "što može biti opasno".

XS
SM
MD
LG