Dostupni linkovi

Turski vojnici zatražili azil u Grčkoj


Turski vojnici nakon saslušanja u sudu u Grčkoj
Turski vojnici nakon saslušanja u sudu u Grčkoj

Grčka policija saopštila je da su još dva turska vojnika koja su uhapšena posle tajnog prelaska u Grčku zatražila azil u toj zemlji.

Policija je navela da su se dva oficira predala grčkim vlastima u severoistočnom gradu Orestijada prošle nedelje, a rekli su policiji da su prešli reku Evros duž granice dve zemlje.

Oni su zvanično zatražili azil u ponedeljak, navela je policija koja nije otkrila imena oficira niti je dala druge podatke o tom slučaju.

Grčki sud je 26. januara odbacio turski zahtev za izručenje osam turskih oficira koji su pobegli u Grčku 16. jula, nekoliko sati posle propalog puča i zatražili azil.

Odluka grčkog suda, koji je kao razlog za odbijanje izručenja naveo da se oficirma ne može garantovati bezbednost u Turskoj, razljutila je turske vlasti koje su tada izdale nalog za njihovo hapšenje i uputile novi zahtev za izručenje.

Zbog slučaja osam oficira zategnuti su odnosi između suseda koji od pre godinu dana treba blisko da sarađuju oko priliva migranata preko Egejskog mora u okviru sporazuma EU-Ankara.

Grčke vlasti su navele da je više od 100 Turaka zatražilo azil u Grčkoj od propalog puča u Turskoj 15. jula prošle godine, uključujući osam oficira koji su pobegli u vojnom helikopteru. Svi oni tvrde da su u opasnosti u svojoj zemlji gde ih vlasti povezuju sa pokušajem puča.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG