Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Udruženje: Poziv članovima PIC-a da podrže žrtve u borbi za istinu i pravdu


Hajra Ćatić sjedi isred zida na kojem su postavljene fotografije odraslih muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici jula 1995.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvali su danas članove Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) da podrže žrtve u borbi za istinu i pravdu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

"Sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom podnošenja bosanskohercegovačkog zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu", navodi Udruženje u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navode, "ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije kojom bi se osudio genocid u Srebrenici, a na zahtijev Srbije, je bio veto protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)".

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida upozoravaju "da Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni veto, zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući uime Srbije".

"Pozivamo ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve, u procesima kršenja međunarodog humanitarnog prava pred sudovima su zastupane od predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država", navodi se u saopćenju.

Udruženje smatra "da je licemjerno reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustavljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak Revizije pred Međunarodnim sudom pravde".

"Žrtve samo traže pravdu i istinu. Tražimo od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka Revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine. Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga podržite nas", navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG