Dostupni linkovi

Šojgu: Rusija u parku van Moskve podiže repliku Rajhstaga


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će replika njemačkog Rajhstaga biti igrađena u tematskom parku izvan Moksve da bi mladi kadeti mogli da oponašaju svoje pretke iz Crvene armije koja je osvojila čuvenu zgradom u Berlinu na kraju II Svjetskog rata, 1945. godine, u sovjetskoj ofanzivi na nacističku Njemačku.

Sergej Šojgu je u srijedu izjavio da će ministarstvo graditi umanjen model u Patriotskom parku, koji je ruska vojska otvorila na zapadu Moskve 2015-te, u cilju da "poboljšanja civilnog obrazovanja i formiranja jednu atraktivne slike oružanih snaga, te razvijanju osjećaja ljubavi i poštovanja za domovinu".

"Neće biti u stvarnoj veličini. Ali biće tako da mladi kadeti mogu zauzeti odeđenu zgradu" objasnio je Šojgu kojeg je citirala agencija TASS, dok se obraćao poslanicima u Moskvi, referušiće se na mladu vojnu grupaciju osnovanu 2015., pod njegovim ministarstvom.

Šojgu je u septembru dematovao da je cilj te novoformirane organizacije "militarizacija zemlje".

Ruska Crvena armija, njena 765 regimenta je prva ušla i zauzela zgradu Rajhstaga 1945.godine, tokom bitke za Berlin.

Zadivljujuća fotografija sovjetskih vojnika kako udaraju čekićem i skidaju zastavu sa zgrade nakon što su je preuezeli, ostaje jedna od najpoznatijih fotografija iz II Svjetskog rata, u Rusiji poznatog kao Veliki patriotski rat.

Pod predsjednikom Vladmirom Putinom, Rusija je kao svoj prioritet stavila upravo vojnu modernizaciju i podršku pokretu madih kadeta.

XS
SM
MD
LG