Dostupni linkovi

Sky News: Rusija 'povezana' sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori


Hapšenja osumnjičenih u Crnoj Gori nakon izbora
Hapšenja osumnjičenih u Crnoj Gori nakon izbora

Sky News je objavio fotografije iz pasoša jednog od dva osumnjičena državljanina Rusije za pokušaj terorizma u Crnoj Gori tokom izbora koje ga, kako se navodi, povezuju s ruskom vojskom.

Novinar britanske medijske kuće piše da je imao uvid u "dokaz", nazivajući ga poslednjim delićem slagalice. Reč je pasošu koji pripada jednom od dvojice osumnjičenih, i koji sugeriše da je koristio lažni identitet kako bi organizovao državni udar.

U starom pasošu piše da se on zove Eduard Šišmakov i da radi kao vojni ataše u ruskoj ambasadi u Poljskoj.

Međutim, u pasošu koji je izdat u avgustu 2016. godine, samo dva mjeseca prije pokušaja puča, kraj fotografije istog čovjeka, sa istim datumom rođenja, piše drugo prezime – Širokov.

Zapadne obavještajne službe ovo smatraju dokazom da je Širokov radio za Glavnu obavještajnu upravu (GRU) Ruske Federacije i da je povezan sa Moskvom.

Takođe, poljske vlasti su za Sky News potvrdile da su Šimrakova izbacile iz zemlje 2014. godine.

“Želimo da vas informišemo da je Eduard Vladimirovič Šišmakov identifikovan kao službenik GRU i u oktobru 2014. godine poljska Vlada ga je proglasila za personu non gratu”, navodi se u dopisu za Sky News.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore ranije je raspisalo potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana zbog stvaranja kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju.

Na konferenciji za novinare održanoj u studenome glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su organizatori kriminalne grupe, koja je trebala izvesti terorističke napade i nerede na dan izbora 16. oktobra, iz Rusije, dodajući da ne postoje dokazi da je i država Rusija umiješana.

Saopštio je i da je organizator članovima kriminalne grupe "jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira".

On je tada naveo da su nadležni državni organi otkrili da je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Srbije, Crne Gore i Rusije radi, kako je kazao, "vršenja određenih kaznenih djela - terorizam".

"Organizatori te grupe, iz Rusije, su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu s premijerom Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima, već da se treba nasilno srušiti. Radi tog nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta, koji su planirali izvršiti 16. listopada u 23 sata navečer", kazao je Katnić.

Rusija odbacuje bilo kakvo dovođenje u vezu sa ovim događajem, a zvanični Kremlj navode opisuje kao "apsurdne".

XS
SM
MD
LG