Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Separatistički komandant ubijen na istoku Ukrajine


Separtistički komandant 'Givi' ubijen u srijedu ujutro u Donjecku u eksploziji u njegovoj kancelariji

Separatistički komandant ubijen je na istoku Ukrajine u regionu Donjecka u klasičnom atentatu, objavili su proruski separatisti.

Mihail Toltstih, bolje poznat pod ratnim imenom "Givi" umro je nakon što je bomba eksplodirala u njegovoj kancelariji u Donjecku, rano jutos oko 6 sati, potvrdile su separtističke vlasti i izvori povezani sa vojskom za RSE.

Separatisti su zbog njegovog ubistva objavili dvodnevnu žalost.

Lideri separtističkog Donjecka su ubistvo nazvali "terorističkim napadom" koji je organizovala ukrajinska obavještajna služba.

"Ukrajinci ...nas ne mogu poraziti na bojnom polju, zato nas mučki ubijaju" rekao je lider separtista Aleksandar Zaharčenko.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) demantovala je da su umijšani u ovaj napad, i umjesto toga naveli da sumnjaju da je riječ o internoj operaciji čiji je cilj bilo njegovo uklanjanje.

"Ljude povezane sa ilegalnim naoružanim grupama čiste specijalne agencije koje su izvan linije kontakta" rekao je Yuri Tandit, savjetnik šefa SBU, za ukrajinski kanal 112.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nazvao je ubistvo "pokušajem destabilizacije situacije" na istoku Ukrajine, gdje su ponovo intenzirvirani sukobi između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista koji traju od aprila 2014., i u kojima je do sada ubijeno više od 9.750 ljudi.

Givi, (36)koji je vodio somalijski bataljon i postao veoma važna figura i stekao ime tokom brutalne bitake za aerodrom Donjeck.

Na video snimcima iz 2015., Givi je verbalno i fizički zlostavljao jednog ukrajinskog vojnika uhvaćenog tokom borbi.

Drugi separatistički komandant Arsenij Pavlov, bolje poznat pod imenenom Motorola, stradao je 16. oktobra kada je bomba eksplodirala u liftu zgrade u kojoj je živio u Donjecku.

XS
SM
MD
LG