Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump: Ako se nešto dogodi, krivite sudiju i pravosudni sistem


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump smatra opasnom odluku pravosuđa o njegovoj uredbi o migrantima po kojoj građani sedam država (Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen), na koje se odnosi sporni tekst, mogu nastaviti ulaziti u Sjedinjene Američke Države.

"Ne mogu vjerovati da sudija stavlja našu zemlju u takvu opasnost. Ako se nešto dogodi, krivite njega i pravosudni sistem", napisao je Trump na Twitteru.

"Dao sam instrukcije Ministarstvu unutarnje sigurnosti da kontrolira sve osobe koje dolaze u našu zemlju vrlo pažljivo. Sudovi čine zadatak posebno teškim", navodi se u drugoj poruci.

On je aludirao na odluku Apelacionog suda koji je odbacio zahtjev njegove administracije da hitno bude ponovo stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam većinski muslimanskih zemlja.

Trump je na Twitteru imao i poruku u vezi u vezi sa odlukom Jamesa Robarta, okružnog sudije u Seattleu, u državi Washington koji je u petak stopirao primjenu te izvršne uredbe i kojeg je novi šef Bijele kuće jučer nazvao "takozvanim sudijom".

"Jednostavno ne možete da vjerujete da bi sudija mogao da dovede našu zemlju u takvu opasnost. Ukoliko se nešto desi, krivite njega i sudski sistem. Ljudi pristižu u gomilama. Loše!", napisao je Trump u jednom od tri tweeta koja su se očigledno odnosila na Robarta.

Trump je sudiju optužio i da je SAD otvorio "potencijalnim teroristima" i "mnogim veoma lošim i opasnim ljudima", koji su po Trumpu zbog toga "veoma sretni".

XS
SM
MD
LG