Dostupni linkovi

Odbačen zahtev Trampove administracije za deblokiranje uredbe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američki federalni apelacioni sud je odbacio zahtev administracije predsednika Donalda Trampa da ponovo uspostavi zabranu ulaska u zemlju građana iz pet mahom muslimanskih zemalja. Tu odluku američke administracije federalni sudija je blokirao u petak.

Ova odluka znači da će suspenzija ostati na snazi dok čitav slučaj ne bude raspravljen do kraja. Sud je stranama u sporu dao rok do ponedeljka da prikupe još činjenica u prilog svojim tvrdnjama.

Zastupnici koji se protive zabrani ulaska u SAD građanima iz sedam pretežno muslimanskih država, tvrde da je takva uredba neustavna.

S druge strane, Ministarstvo pravde je u svojoj žalbi navelo da je suspenzija zabrane dovela u pitanje sposobnost predsednika SAD da odlučuje (donosi sud) o pitanjima koja ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Takođe iznete su i tvrdnje da uredba administracije Donalda Trampa ne predstavlja diskriminaciju slobode veroispovesti jer je usmerena prema konkretnim državama, objavila je televizija ABC.

Inače, ministarstvo pravde SAD-a podnelo je u subotu uveče žalbu protiv suspenzije u kojoj se ističe da je "suvereno pravo" predsednika da strance primi u zemlju ili ne, navodeći kao "osnovni princip da stranac koji traži prvi put ulazak u SAD traži privilegiju i nema ustavna prava u vezi sa njenom primenom", prenosi AP.

U subotu su u Vašingtonu, Majamiju i drugim američkim gradovima nastavljeni prostesti protiv prošlonedeljne odluke američkog predsednika da zabrani ulazak u zemlju državljanima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Trampove pristalice organizovale su kontramitinge u nekoliko gradova.

XS
SM
MD
LG