Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CG: Sindikat traži ocjenju ustavnosti smanjenja naknada majkama


Podgorica, ilustracija

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) podnijela je u ponedjeljak Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti kojima je predviđeno smanjenje naknada za majke sa troje ili više djece.

Kako se navodi u saopštenju USSCG-a, izmjenama i dopunama tog Zakona, doživotna mjesečna naknada, ženama koje rode troje ili više djece, utvrđuje se u nominalnom u procentualnom iznosu (264 i 144 eura), koji je značajno manji nego što je to bilo utvrđeno prvobitnom normom (336 i 192 eura).

Iz USSCG su naglasili da je riječ o stečenom pravu, odnosno o doživotnoj mjesečnoj naknadi ostvarenoj na osnovu pravosnažnog i konačnog rješenja.

“Mnoge korisnice odrekle su se nekog drugog prava, kao preduslova za ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu”, rekli su iz Unije.

Oni su objasnili da princip pravne sigurnosti podrazumijeva da građani mogu da se oslone na jasno značenje propisa koji regulišu njihova prava, da bi bili u mogućnosti da predvide posljedice koje mogu da proisteknu usljed poštovanja ili nepoštovanja tih propisa.

“Svaki građanin u pravnim odnosima mora da zna svoju poziciju koju ne smije da mijenja bilo koja kasnija promjena unutar pravnog sistema”, naveli su iz USSCG.

Oni su predložili Ustavnom sudu da usvoji ovu inicijativu, pokrene postupak za ocjenu saglasnosti člana 176b Zakona sa Ustavom, i donese odluku kojim će se utvrditi da odredbe tog člana nijesu u saglasnosti sa Ustavom i da prestaju da važe danom objavljivanja odluke u Službenom listu Crne Gore.

XS
SM
MD
LG