Dostupni linkovi

Hollande: Evropske zemlje da se odlučno suprotstave Trumpu


Kada Trump usvoji protekcionističke mjere, mi ćemo morati odgovorit: Francois Hollande
Kada Trump usvoji protekcionističke mjere, mi ćemo morati odgovorit: Francois Hollande

Na sastanku čelnika Evropske unije održanom u Lisabonu, francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je evropske zemlje da formiraju jedinstveni front te da se odlučno suprotstave potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AFP.

"Moramo se odlučno suprotstaviti novoj američkoj administraciji koja je svojim potezima pokazala da ima vlastiti pristup problemima s kojima se svi suočavamo", istakao je francuski predsjednik Hollande tokom obraćanja na skupu čelnika Evropske unije.

Novoizabrani američki predsjednik uzdrmao je evropske saveznike nizom radikalnih izjava i planova, uključujući i izjavu da je NATO zastarjela organizacija.

Na sastanku s britanskom premijerkom Theresom May koji je održan u petak, Trump je podržao Brexit, te pohvalio potez Velike Britanije.

Tokom prvog telefonskog razgovora sa Trumpom, Hollande je istakao ekonomske i političke posljedice koje će izazvati protekcionistički pristup, dodajući da prihvatanje izbjeglica treba biti ispoštovano.

"Kada Trump usvoji protekcionističke mjere, koje bi mogle destabilizirati ekonomiju ne samo evropskih zemalja, nego i ostalih zemalja širom svijeta, mi ćemo morati odgovoriti", istakao je Hollande.

XS
SM
MD
LG