Dostupni linkovi

Kremlj: Moguć telefonski razgovor Putina i Trampa u subotu


Donald Trump i Vladimir Putin
Donald Trump i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin i američki predsednik Donald Tramp mogli bi u subotu da razgovaraju telefonom po prvi put od Trampovog stupanja na dužnost 20. januara, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je potvrdno odgovorio na pitanje agencije RIA Novosti da li postoji mogućnost da dvojica predsednika u subotu razgovaraju telefonom, što bi bio njihov prvi zvanični kontakt posle Trampove inauguracije 20. januara.

Putin i Tramp već su razgovarali telefonom u novembru, nedugo nakon Trampove pobede na predsedničkim izborima, kada su se saglasili o potrebi za "normalizacijom" odnosa Moskve i Vašingtona, ozbiljno uzdrmanih krizom u Ukrajini.

Trampova demokratska rivalka na predsedničkim izborima Hilari Klinton optuživala je republikanskog kandidata tokom kampanje da je Putinova "marioneta".

Prethodni predsednik SAD Barak Obama uveo je krajem decembra, manje od mesec dana pre odlaska iz Bele kuće, nove sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore i naložio proterivanje 35 ruskih diplomata iz SAD.

S druge strane, Tramp je više puta pohvalio Putina i izrazio nadu da će sa njim imati "veoma dobre odnose", dok je Putin Trampa nazivao "sjajnim čovekom punim talenata", pozdravljajući njegovu spremnost da obnovi rusko-američke odnose.

XS
SM
MD
LG