Dostupni linkovi

Uehara: Vlada Crne Gore zatražila od SAD pomoć u slučaju 'državni udar'


Margaret Uehara
Margaret Uehara

Vlada Crne Gore je Sjedinjenim Američkim Državama uputila zahtjev za međusobnu pravnu pomoć u slučaju "državni udar", a zvanični Vašington će obezbijediti traženu pomoć, kazala je u izjavi za Vijesti Margaret Uehara, američka ambasadorka u Podgorici, naglasivši da očekuje da vidi dokaze koje je Specijalno tužilaštvo prikupilo.

Kako je rekla, američke vlasti su zabrinute zbog izvještaja o pokušajima spoljnih faktora da utiču na izbore u Crnoj Gori korišćenjem nelegalnih sredstava nasilja.

"Duboko smo zabrinuti i zbog informacija da bi unutrašnji akteri mogli takođe biti uključeni u taj proces", rekla je Uehara.

Poručila je da je svaki pokušaj spoljnih ili unutrašnjih aktera da utiču na izbore i demokratski proces u Crnoj Gori potpuno neprihvatljv.

"Sjedinjene Države su već duže vrijeme zabrinute zbog agresivnih akcija Rusije prema Sjedinjenim Državama i našim saveznicima. To uključuje i sajber operacije ruske vlade čiji cilj je bio miješanje u američki izborni proces u novembru i uznemiravanje našeg osoblja u Rusiji. Rusija vodi veoma jasnu javnu anti-NATO kampanju od 2014. kada je ruski ministar inostranih poslova (Sergej) Lavrov kazao da bi priključenje Crne Gore bilo "akt provokacije". Podržavamo pravo Crne Gore i svih suverenih demokratskih država da odlučuju o svojoj budućnosti slobodno i bez spoljnjeg miješanja", rekla je Uehara o pokusajima Rusije da utiče na američke predsjedničke i crnogorske parlamentarne izbore.

Ona je dodala da je crnogorska Vlada uputila zahtjev za međusobnu pravnu pomoć na adresu nekoliko zemalja, uključujući SAD.

XS
SM
MD
LG