Dostupni linkovi

Sarajevo: Protest zaposlenih u BHRT


Protest zaposlenih u Bosanskohercegovačkoj RTV
Protest zaposlenih u Bosanskohercegovačkoj RTV

U zgradi RTV doma u Sarajevu održan je protest upozorenja Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u, zbog teške financijske situacije u ovoj kući. Sindikat zahtjeva da se u roku od 60 dana hitno riješi stabilno financiranje BHRT-a.

Situacija u ovoj medijskoj kući svakim danom je gora i ne nazire se rješenje za mnogobrojne probleme. Iako su sa gotovo prije godinu dana sa istog mjesta uputili apel državnim vlastima za hitno rješavanje stabilnog financiranja ove kuće, do danas ništa nije urađeno. Svjetlana Topalić, zamjenica Samostalnog sindikata radnika BHRT-a o tome kaže.

„Ovdje radinici svako jutro ustaju i svaku večer liježu sa istom mišlju – da li ću dobiti narednu platu. Hoću li moći da isplatim krediti i da prehranim porodicu“, kazala je Topalić.

BHRT je u milijunskim dugovanjima. Radnicima nisu uplaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje više od dvadeset mjeseci. Uvjeti u kojima rade su nemogući, kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital.

„U kakvim uslovima rade radnici BHRT-a govori činjenica da svaki put kada naša ekipa krene na teren, strahujemo za njihovu sigurnost“, dodaje Smital.

Uposlenicima BHRT-a dali su podršku i Savez samostalanih sindikata BiH, zajedno sa predstavnicima nekoliko granskih sindikata, te Udruženje „BH novinari“. Predsjednik Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

„ Nama je svaki dan sve gore i gore. Nema branše, struke koja se može pohvaliti da je krenula naprijed“, objašnjava Šatorović.

„Treba biti pošten i priznati da postoje političke snage u ovoj državi koje žele da se ovo pitanje riješi, mislim na stranke koje su u opoziciji u Federaciji BiH. Ali imamo i stranke koje su do sada u parlamentu opstruirale pronalaženje kvalitetnog rješenja za financiranje Javnog servira u BiH, mišljenja je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a

Ukoliko se u idućih 60 dana ništa ne poduzme, uposlenici BHRT-a prosvjede iz RTV doma preselit će ispred zgrade PSBiH.

XS
SM
MD
LG