Dostupni linkovi

Danska će razmjestiti do šezdeset vojnika u Siriji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Danska će razmjestiti do šezdeset pripadnika specijalnih snaga u Siriji koji će se boriti protiv tzv. Islamske države, saopštila je danas danska vlada.

Danska, članica NATO-a, dio je operacije "Odlučna riješenost" protiv IDIL-a i već ima kopnene trupe koje djeluju u Iraku.

" Na osnovu kompletnog pristupa koalicije, vlada je odlučila da proširi zadatak specijalnih snaga u Iraku i u Siriji", izjavio je ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen.

Danska je pristala u aprilu prošle godine da pošalje vojnike, uključujući i specijalne snage, u regiju.

Oni su djelovali iz zračne baze Al Asad u Iraku.

Danska vlada tada nije dobila političko odobrenje da njene snage djeluju u Siriji, ali je parlament u petak odobrio slanje šezdeset pripadnika specijalnih snaga.

" Drago mi je da većina u parlamentu to podržava", izjavio je Samuelsen, dodajući će danske trupe djelovati u pograničnoj regiji s Irakom.

Pored toga, Danska je saopštila da će njena fregata zajednički djelovati s američkim nosačem aviona od februara do maja.

Prošlog mjeseca je Danska saopštila da neće produžiti vojne operacije svojih sedam borbenih aviona F-16 u Siriji i u Iraku nakon šest mjeseci u akciji, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG