Dostupni linkovi

Tači: Srbija je spremna da žrtvuje srpske građane na Kosovu


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači, izjavio je za RSE da su provokacije Srbije prema Kosovu deo "starog scenarija o podeli jednog dela Kosova".

"Srbija računa na pomoč Rusije i to je zašto je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano", kazao je on.

Pretnje ratom, dodaje Tači, najbolji je dokaz o postojanju tog scenarija u Srbiji, koji za cilj ima aneksiju, a potom i odvajanje jednog dela Kosova.

"Jedina pretnja kosovskim Srbima je kada Srbija njih upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", naglasio je predsjednik Kosova.

Tači smatra da se rečc 'rat' treba izuzeti iz nacionalističkog rečnika u Srbiji.

"Srbija danas preti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, preti Kosovu. Postala je adresa sa koje se preti miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", naglasio je on.

Kosovski predsednik smatra da pretnja ratom srpkog rukovodstva treba da zabrine svakog, a posebno NATO i EU.

"Bez obzira na ovu napetu situaciju, ja pozivam Srbiju na dijalog i na saradnju", naveo je Tači.

"Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO".

(Uskoro opširnije)

XS
SM
MD
LG