Dostupni linkovi

Tramp negirao navode da Rusija ima kompromitujući materijal o njemu


Donald Tramp
Donald Tramp

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp ponovo je danas negirao da Rusija ima kompromitujući materijal o njemu i ocenio da je reč o "potpunoj besmislici".

On je naveo da obaveštajne agencije nisu smele da dozvolile da "lažne vesti 'procure' u javnost". "Poslednji pucanj u mene. Da li živimo u nacističkoj Nemačkoj", naveo je Tramp na Tviteru. .

"Rusija nikada nije pokušavala da utiče na mene. NEMAM NIŠTA S RUSIJOM - NEMA DOGOVORA, NEMA ZAJMOVA, NIČEGA NEMA!", naveo je Tramp na Tviteru, pošto je prethodno sinoć ocenio da se radi o "lovu na vešice".

Novoizabrani američki predsednik je naveo da je i u Rusiji saopštila da je "izveštaj koji su platili politički protivnici KOMPLETNA I TOTALNA IZMIŠLJOTINA, POTPUNA BESMISLICA".

"Lako sam pobedio na izborima, veliki 'pokret' je verifikovan i kvarni protivnici pokušavaju da umanje našu pobedu LAŽNIM VESTIMA. Žalosno stanje", naveo je Tramp.

On je istakao i da je Kremlj negirao ove tvrdnje. Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov je kazuao da “Kremlj nema kompromitijući materijal o Trampu” te da su takvi navodi “apsolutna fantazija”.

Potredsednik ruske Dume i bivši šef ruske obaveštajne službe Nikolaj Kovalov takođe navodi da nema “kompromitijući materijal” o Trampu.

“Ko je zainteresovan za takav materijal o čoveku koji je dolazio ovde da bi organizovao takmičenje za najlepšu ženu? Iz mog profesionalnog iskustva mogu da kažem da Rusija to ne praktikuje”.

Uticajni američki listovi Njujork tajms i Vašington post preneli su sinoć da poverljiv izveštaj koji su obaveštajne službe podnele prošle nedelje odlazećem predsedniku SAD Baraku Obami i Trampu sadrži deo u kojem se navodi da ruske obaveštajne službe imaju kompromitujući materijal o Trampovom privatnom životu i finansijama.

Prema navodima Njujork tajmsa i Vašington posta zvaničnici su rekli da američke službe nisu uspele da dobiju potvrdu navoda o kompromitujućem materijalu, ali da se veruje da su izvori tih navoda dovoljno kredibilni da se uključe u veoma poverljiv izveštaj o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD.

Vašington post navodi da materijal sugeriše da je Moskva sakupila štetne informacije o Trampu koje bi mogla da iskoristi da izvrši utivaj na njega dok bude bio na čelu SAD.

U tom materijalu se spominje da je ruski predsednik Vladimir Putin više godina razmatrao kako da utiče na Trampa koji je često posećivao Moskvu kako bi razmotrio poslove s neketenima ili nadzirao takmičenje za Mis univerzuma koje je u njegovom vlasnipštvu, navodi Njujork tajms i dodaje da Tramp ipak nije zaključio nijedan veliki posao u Rusiji.

U tekstu se spominje video snimak seksa Trampa s prostitutkama 2013. u moskvoskom hotelu, navodi njujorški list i dodaje da ima i navoda da su mu ruski zvaničnici predlagali razne unosne poslove, "u suštini zamaskirane u mito kako bi se dobio uticaj na Trampa".

Zvaničnici kažu da tvrdnje o kompromitujućem materiju nisu zasnovane na informacijama koje su dobile tradicionalne obaveštajne službe, već od entiteta koji se bavi političkim konsaltingom i koji vodi bivši visoko rangiranii britanski obaveštajac.

Njujork tajms navodi da je izveštaj o kompromitujućem materijalu na dve strane došao od britanskog obaveštajnog operativca koji je radio za kompaniju u Vašingtonu koja sprovodi istraživanja za političke organizacije i korporacije. Tu firmu su prvo plaćali Trampovi republikanski rivali, a potom pristalice demokratske kandidatknje Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG