Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorska partija prihvatila Dačićevu ponudu o reciprocitetu


Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije, Beograd

Crnogorska partija (CP) koja zastupa Crnogorce u Srbiji prihvatila je ponudu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Crnogorci u Srbiji u državnim institucijama budu predstavljeni "u onom obimu" koliko su zastupljeni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori.

Dačić je u novogodišnjem intervjuu agenciji Beta rekao da kada bi Srbija tražila reciprocitet za Srbe u Crnoj Gori, "Crnogorcima dole ne bi ostalo ništa".

U reagovanju CP koje prenose podgorički mediji, navodi se da "sa zadovoljstvom prihvataju mogućnost da Crnogorci budu zastupljeni u srpskim institucijama u onom obimu koliko su zastupljeni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori".

"Tačnije, koliko Srba u Crnoj Gori koji govore srpskim jezikom i podržavaju Srpsku pravoslavnu crkvu, isto toliko i Crnogoraca u Srbiji koji govore crnogorskim jezikom i podržavaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Takva raspodela bi u identitetskom smislu odslikavala realnost i pošten reciprocitet izmedju dve susedne države i dva prijateljska naroda i, ako je ministar Dačić to želeo da kaže, Crnogorska partija mu daje punu podršku", piše u saopštenju CP.

XS
SM
MD
LG