Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama i Abe u Perl Harboru uputili poruke mira


Šinzo Abe i Barak Obama položili su u Perl Harboru vence kod spomenika žrtvama japanskog napada na SAD u Drugom svetskom ratu

Japanski premijer Šinzo Abe i američki predsednik Barak Obama položili su u utorak u Perl Harboru vence kod spomenika žrtvama japanskog napada na SAD u Drugom svetskom ratu, i tom prilikom uputili poruke mira i prijateljstva.

"Ovaj istorijski gest govori o moći pomirenja... Podseća da čak i najdublje ratne rane mogu da ustupe mesto prijateljstvu i trajnom miru", rekao je Obama stojeći pored Abea, tokom prve takve zajedničke posete lidera SAD i Japana Perl Harboru, prenosi Rojters.

Obama je, dočekavši lidera nekadašnjeg američkog neprijatelja, a danas saveznika, Japana, poručio da "ne treba satanizovati one koji su drugačiji" i pozdravio savezništo dve zemlje, istakavši da ono nikada nije bilo snažnije, navodi AFP.

Odlazeći američki predsednik je japanskom premijeru rekao i da se "karakter zemalja stavlja na probu u ratu, ali se definiše u miru".

"Želim vam dobrodošlicu ovde u duhu prijateljstva", kazao je Obama Abeu, izrazivši nadu da na taj način, zajedno, šalju poruku svetu da se u miru može više dobiti nego u ratu i da pomirenje donosi veću nagradu nego odmazda.

Abe je izrazio iskreno saosećanje sa američkim vojnicima koji su poginuli kada je njegova zemlja napala Perl Harbor, što je SAD uvuklo u Drugi svetski rat, prenosi AP.

Japanski premijer se nije izvnio za napad, ali je odao poštu "hrabrim muškarcima i ženama" koji su tada ubijeni.

"Nikada više ne smemo ponoviti ratne strahote", poručio je on, istakavši da je važno pokazati poštovanje čak i prema bivšem neprijatelju.

Spomenik na Havajima izgrađen je 1962. godine, u obliku američkog ratnog broda UŠ Arizona, na kome je poginulo 1.177 mornara i marinaca tokom iznenadnog napada Japana.

XS
SM
MD
LG