Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpska lista: Marić smenjen zbog loše koordinacije sa lokalnim samoupravama


Već bio pred smenom: Ljubomir Marić

Predsednik Srpske liste, poslanik Slavko Simić, saopštio je razloge smene Ljumobira Marića, čemu se jedan deo ove liste protivi.

U saopštenju dostavljenom novinarima, Simić je naveo da je "gospodin Marić bio pred smenom kako je rekao gospodin Mustafa, zbog loše koordinacije i saradnje njegovog ministarstva sa lokalnim samoupravama na KiM".

Premijer Kosova, Isa Mustafa, smenio je Ljubomira Marića sa pozicije ministra za administraciju lokalne samouprave i na to mesto je imenovana Mirjana Jevtić, dosadašnja zamjenica ministra za rad i socijalno staranje.

Kako se dodaje u saopštenju premijera, ove odluke su donete na predlog i uz konsultacije predstavnika Srpske liste u Skupštini Kosova.

Zamenik premijera, Branimir Stojanović, takođe iz Srpske liste kaže da odluka o smeni nije doneta u konulstacijama sa celom Srpskom. Stojanović je u ponedeljak u crkvi Svetog Nikole u Prištini izjavio da će se se unutar liste precizno utvrditi ko je šta radio i na osnovu toga će snositi odgovornost.

Simić je medjutim dodao da su poslanici liste hteli da povere mandat Mirjani Jevtić, i nisu hteli da dozvole produbljivanje političke krize, sada kada je prioritet liste formiranje Zajednice.

"Želeli smo da u izvršnoj vlasti žena iz srpske zajednice po prvi put bude na čelu ministarstva koje ima kapacitete i da se na taj način izbegne svaki vid političke destabilizacije koja bi dodatno prolongirala formiranje Zajednice srpskih opština".

"Naša Vlada na čijem čelu je naš predsednik Aleksandar Vučić je primer samostalnosti, odgovornosti i političkog integriteta koji mi sledimo i preslikavamo na Kosovu i Metohiji. Ostajemo dosledni i privrženi našoj institucionalnoj majci Vladi Republike Srbije i želimo da u okolnostima u kojima se našao naš narod na Kosovu i Metohiji zaštitimo nacionalne interese i prepišemo energiju i rad našeg predsednika Vlade i u privremenim institucijama u Prištini, zbog taga nas ovde u Prištini i zovu Vučićevim Srbima i ponosni smo na to", zaključuje se.

XS
SM
MD
LG