Dostupni linkovi

Smena ministra podelila kosovske Srbe


Bez komentara o smeni: Isa Mustafa i Slavko Simić
Bez komentara o smeni: Isa Mustafa i Slavko Simić

Različita mišljenja unutar Srpske liste došla su do izražaja nakon što je premijer Kosova, Isa Mustafa, smenio Ljubomira Marića iz Severne Mitrovice sa pozicije ministra za administraciju lokalne samouprave. Na to mesto imenovana je Mirjana Jevtić, dosadašnja zamjenica ministra za rad i socijalno staranje, iz Leposavića. Iz Ministarstva za administraciju lokalne samouprave saopšteno je da je Jevtić od ponedeljka preuzela funkciju.

Tačan razlog Marićeve smene je nepoznat. On je bio nedostupan za komentar, kao i Mirjana Jevtić.

Prvi dan na poslu: Mirjana Jevtić (u sredini) sa članovima Ministarstva i predstavnikom Vlade Kosova
Prvi dan na poslu: Mirjana Jevtić (u sredini) sa članovima Ministarstva i predstavnikom Vlade Kosova


Kosovske vlasti navode da je do smene došlo na predlog i uz konsultacije predstavnika Srpske liste u Skupštini Kosova, te upućuju na predsednika ove liste, Slavka Simića, koji zna razlog.

Međutim, i Simić odbija da da komentar. Zamenik premijera, Branimir Stojanović, takođe iz Srpske liste kaže da odluka o smeni nije doneta u konulstacijama sa celom Srpskom.

Stojanović je u ponedeljak u crkvi Svetog Nikole u Prištini izjavio da će se se unutar liste precizno utvrditi ko je šta radio i na osnovu toga će snositi odgovornost.

Dodao je da postoje pojedinci koji su spremni da svoje interese stave ispred interesa srpskog naroda.

„To nije ni prvi ni poslednji put. Sazrevanje Srpske liste je političko odrastanje koje će trajati. Svaki put će biti sve bolji i organizovanije. Moramo se boriti sa tim. To je naš srpski usud. To ne sme da nas pokoleba i da odustanemo od bilo čega što smo započeli. Ne sme da nas pokoleba od naše borbe za opstanak i život na ovim prostorima.“

Stojanović je najavio da će narednih dana biti više informacija i o tome da li će Jevtić ostati na mestu ministarke.

Na severu se inače vodi i antikampanja protiv nove ministarke, a lepljeni su i posteri sa njenim fotografijama.

S druge strane, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije pozvao je Jevtić da ne prihvati ministarsku poziciju, a srpske predstavnike da sednu za sto i razgovaraju, a oni koji su pregovarali o smeni, opozovu tu odluku.

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo, u ponedeljak prilikom posete crkve Svetog Nikola, zbog verskog praznika nije želeo puno da komentariše ova dešavanja, ali je izrazio uverenje da će se prepreke prevazići i rešiti.

„Nadam se da će se nastaviti sprovođenje politike Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju i onoga što je u najboljem interesu srpskog naroda na ovim prostorima i da će i srpski i politički predstavnici na Kosovu u narednom periodu u najboljem interesu raditi da bi se sprečili razni problemi na koje možemo da naiđemo.“

Smenjenog ministra Ljubomira Marića inače nekoliko puta su kritikovali iz kosovskih institucija.

Marić je septembra meseca boravio u Briselu gde je predstavio tim za uspostavljanje Zajednica opština sa srpskom većinom, a sve to bez dozvole kosovskih institucija. Edita Tahiri, ministarka za dijalog, koja je u isto vreme pregovarala u Briselu nije bila upoznata o njegovom boravku, te je s toga izjavila da Marić pregazio svoj ministarski mandat i prekršio zakone Kosova, te da to pitanje sada pripada premijeru i Vladi.

Ljubomir Marić iza Marka Đurića u vreme otvaranja NIS-ove pumpe na Kosovu
Ljubomir Marić iza Marka Đurića u vreme otvaranja NIS-ove pumpe na Kosovu


Marić je takođe bio jedan od potpisnika saopštenja u kojem se osuđuje gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, zbog toga što je navodno podržao „odluku KFOR-a da prošvercuje na sever Kosmeta prištinski politički establišment koji sprečava uspostavljanje ZSO, čime je udaren javni šamar čitavom ovdašnjem srpskom narodu”. To se odnosilo na posetu premijera Kosova, Ise Mustafe, severu zemlje.

Marić je takođe viđen uz Marka Đurića prošlog četvrtka prilikom otvaranja pumpe Naftne industrije Srbije u Severnoj Mitrovici, kada su Đuriću inače kosovske vlasti zabranile dolazak. Njemu je zabranjen dolazak dan nakon što je Edita Tahiri saopštila da je NIS-ovo poslovanje na Kosovu ilegalno.

Premijer Kosova je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa prošle nedelje rekao da Kosovo nema problema sa kosovskim Srbima, već sa mešanjem Srbije i srpskim ilegalnim strukturama na Kosovu.

Iako zvanično bojkotuju rad institucija i Vlade zbog nezadovoljstva Zakonom o Trepči, Mustafa je rekao da oni dolaze na posao, putuju, traže pokrivanje troškova. Dodao je da srpski predstavnici iz Skupštine normalno komuniciraju, ali je njihov problem taj što žele da se vrate u institucije zajedno sa predstavnicima Vlade, a ne odvojeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG