Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bregzit ušao u rečnik Oksforda


Zastava Velike Britanije u Evropskom parlamentu

Reč Bregzit jedan je od 1.500 novih termina koji su ove sedmice dodati engleskom rečniku Oksford, saopštila je danas izdavačka kompanija Oksford Juniversiti Pres.

Bregzit je definisan kao "(predloženo) povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i politički proces povezan s tim".

"Ponekad se koristi posebno u vezi s referendumom održanim u Ujedinjenom Kraljevstvu 23. juna 2016, na kojem je većina glasača bila za povlačenje iz EU", deo je definicije Bregzita, prenosi Gardijan.

Urednica rečnika Oksford, Fiona Makferson izjavila je da je Bregzit jedan od termina koji je najbrže prešao put od nastanka do definicije i da je veoma neuobičajeno da se upotreba neke reči tako brzo ustali u jeziku.

"Od nove reči pre par godina došla je na naslovne strane dnevnih listova na stranom jeziku, što pokazuje da je to sada svetska reč, a ne reč koja se koristi samo ovde", kazala je Makferson.

Okfordski rečnik dobio je još jedan sličan pojam - Gregzit, koji je definisan kao hipotetički izlazak Grčke iz evrozone.

Među drugim novim rečima u rečniku Oksford su Jutjuber, "česti korisnik vebsajta za deljenje video snimaka Jutjub, posebno neko ko proizvodi i pojavljuje se u snimcima na sajtu", glam-ma, glamurozna baka, ili Bama, sleng za osobu iz seoskog područja na jugu SAD.

Engleski rečnik Oksford sadrži značenja više od 829.000 reči, njihove izgovore i istoriju.

XS
SM
MD
LG