Dostupni linkovi

Evrozona suspendovala olakšicu grčkog duga


Evrozona je suspendovala mere za olakšanje grčkog duga, odobrene početkom decembra u zamenu za reforme, posle objave grčkog premijera Aleksisa Cipras o uvođenju novih socijalnih davanja, rekao je danas potparol predsednika Evrogrupe.

"Institucije su zaključile da akcije grčke vlade" - vraćanje trinaeste isplate za male penzije i odlaganje povećanje PDV-a - "nisu u skladu s našim sporazumima", napisao je u saopštenju portparol predsednika Evrogrupe Jeruna Dijselbluma.

Institucije o kojima je reč su Međunarodni montarni fond, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Evropski stabilizacioni mehanizam koji nadzire zajmove evrozone date Grčkoj.

Grčka je 5. decembra, na sastanku ministara finansija 19 zemalja evrozone u Briselu, dobila određene kratkoročne olakšice za dugove od evropskih kreditora iako nije uspela da pređe poslednju prepreku u svom programu pomoći kojim se sprečava da ne uđe u bankrot i ispadne iz evrozone.

Tri dana kasnije grčki premijer Aleksis Cipras objavio je uvođenje 13. godišnje isplate, ukinute prilikom prethodnih mera štednje, za najniše penizije, kao i odlaganje povećanje PDV-a na ostrvima u istočnom Egejskom moru gde se trenutno nalazi više od 16.000 migranata i izbeglica, "dok traje izbeglička kriza".

Cipras je naveo da su te olakšice omogućene time što je ostvaren primarni budžetski višak (bez servisiranja duga) veći od ciljanog za 2016. godinu, i da smatra da se time ne krše sporazumi postignuti od jula 2013. sa EU i sa MMF-om u zamenu za dobijanje trećeg plana pomoći zemlji.

"U potpunosti ćemo poštovati naš sporazum s kreditima ali ćemo svim snagama braniti naše snage socijalne kohezije" rekao je tada Cipras.

Posle objave Evrogrupe o suspendovanju olakšica atinska brza je zabeležila pad vrednosti akcija od tri odsto.

XS
SM
MD
LG