Dostupni linkovi

Erdogan zove Putina, Oland traži međunarodne posmatrače za Alep


Autobusi za evakuaciju civila na čekanju
Autobusi za evakuaciju civila na čekanju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će zvati ruskog predsednika Vladimira Putina i tako pokušati da sačuva sporazum o prekidu vatre u Alepu.

"Ponovo ću razgovarati s Putinom večeras. Situacija u Alepu je veoma složena i nestabilna", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

S druge strane, predsednik Francuske Fransoa Oland zatražio je danas da evakuaciju pobunjenika i civila iz Alepa "kontrolišu međunarodni posmatrači uz prisustvo predstavnika humanitarnih organizacija", ocenivši da je humanitarna situacija u Alepu "alarmantna", saopšteno je iz Jelisejske palate.

Pobunjenici, ali i izvori bliski vladi u Damasku, saopštili su da je suspendovan sporazum na osnovu kojeg je rano jutros trebalo da se iz Alepa evakuišu civili i pobunjenici i koji su odobrile Moskva i Ankara.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava navela je ranije danas da je sirijska vojska nastavila napade na poslednje uporište pobunjenika u Alepu posle pauze tokom koje je trebalo da se sprovede evakuacija.

Ta organizacija dodala je da je evakuisanje trebalo da počne oko šest časova ujutro po lokalnom vremenu, ali da je kasnilo više od tri sata.

Ruska vojska takođe je danas potvrdila da su sirijske snage nastavile napade na pobunjenike u Alepu, jer kako je navela, pobunjenici koriste primirje uvedeno sinoć da se pregrupišu i pokušaju da unište položaje Asadove vojske na severozapadu Alepa.

XS
SM
MD
LG