Dostupni linkovi

Alepo: Primirje prekršeno, evakuacija civila odgođena


Alep
Alep

Sirijska vojska nastavila je danas da bombarduje posljednje uporište pobunjenika u Alepu poslije višesatne pauze tokom koje je trebalo da se iz grada evakuišu civili i pobunjenici, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Sirijske snage ispalile su jutros najmanje 14 projektila na četvrt pod kontrolom pobunjenika", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

On je dodao da su se eksplozije čule i duž demarkacionih linija koje dijele zone pod kontrolom pobunjenika i oblasti koje kontroliše sirijska vojska, a kako je prenijela agencija AFP, detonacije su odjeknule i u dijelovima grada kojima upravljaju snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Pobunjenici, ali i izvori bliski vladi u Damasku, saopštili su da je suspendovan sporazum na osnovu kojeg je rano jutros trebalo da se iz Alepa evakuišu civili i pobunjenici i koji su odobrile Moskva i Ankara.

Opservatorija je ranije danas navela da je evakuacija trebalo da počne oko šest sati ujutro po lokalnom vremenu, ali da je kasnila više od tri sata.

Turska je danas optužila sirijsku vladu i njene saveznike da pokušavaju da spriječe primjenu sporazuma o prekidu vatre.

Sa druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na diplomatskom forumu u Moskvi da će "otpor pobunjenika u Alepu trajati najduže još dva ili tri dana".

Pobunjenici sada kontrolišu samo mali dio teritorije istočnog Alepa koji su zauzeli 2012. godine, pošto ih je sirijska vojska proterala u ofanzivi započetoj polovinom novembra.

(Video: Ne prestaju napadi režimskih snaga, 14. decembar)

XS
SM
MD
LG