Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: U utorak otvaranje poglavlja 5 i 25, Hrvatska blokira 26


Ilustracija

Evropska unija i Srbija će sutra na Međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlja 5 i 25 o javnim nabavkama i nauci, a Hrvatska i dalje blokira poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi insistirajući na dosadašnjim zahtevima da se u pregovore ubaci i pitanja vezana za hrvatsku manjinu u Srbiju i povratka kulturnih dobara.

To su agenciji Beta rekli izvori u Savetu ministara EU u Briselu koji su naveli da slovačko predsedništvo Unije još razmatra mogućnost da zatraži takozvani "pismeni postupak" izjašnjavanja članice EU o saglasnosti za otvaranje i poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi uz neznatne dopune.

Izvori u Briselu kažu da je ipak mala verovatnoća da bi taj pismen postupak mogao biti pokrenut i navode da se za poglavlje pet o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanju očekuje sigurno na otvaranje na sastanku predstavnika Srbije i EU sutra popodne u Briselu.

Evropska komisija i sve zemlje čalanice EU nisu sklone da prihvate hrvatske zahteve vezane za poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju jer smatraju da to nije predmet poglavlja i pregovora o članstvu, već da treba da se rašavaju na bilateralnom nivou.

Ranije danas premijer Srbije Alaksandar Vučić je poručio da da će napustiti Brisel i da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas žaljenje zbog odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 (o obrazovanju i nauci) u pregovorima EU i Srbije, dodajući da je to neprincipijalna odluka ;koja nema veze sa zahtevima Zagreba.

XS
SM
MD
LG