Dostupni linkovi

Beograd: Apelacioni sud ukinuo uslovne kazne za paljenje ambasade SAD


Sa nasilnih protesta ispred ambasade SAD u Beogradu, zbog nezavisnosti Kosova, 21. februara 2008.
Sa nasilnih protesta ispred ambasade SAD u Beogradu, zbog nezavisnosti Kosova, 21. februara 2008.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom su optuženi za paljenje američke ambasade 2008. osuđeni na uslovne kazne zatvora i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Sud je potvrdio presudu protiv jednog osuđenog i dvojice oslobođenih.

Apelacioni sud u Beogradu je, posle održane sednice veća, 2. novembra ove godine, potvrdio presudu Višeg suda kojom su Aleksandar Erceg i Dušan Sedlar oslobođeni optužbi.

Prema okrivljenom Mladenu Nebrigiću postupak je obustavljen zbog smrti.

Potvrđena je i presuda kojom je Draženko Nikolić osuđen uslovno na pet meseci zatvora sa rokom provere od dve godine.

Kada su u pitanju ostali okrivljeni, njih sedmorica, koje je Viši sud 2015. godine osudio na uslovne kazne zatvora zbog paljenja američke ambasade, Apelacioni sud je doneo odluku o ukidanju presude i vraćanju postupka na ponovno suđenje.

"Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu u osuđujućem delu u odnosu na okr. Dejana Vučkovića, Đorđa Tomina, Nikolu Kosanovića, Filipa Backovića, Dragana Marinkova, Mladena Nebrigića, Marka Novitovića i Milana Tomasa nalazeći da je prvostepena presuda u tom delu doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi i razlozima presude, zatim jer su razlozi o odlučnim činjenicama u potpunosti nejasni i u znatnoj meri protivrečni, kao i zbog toga što postoji znatna protivrečnost između onoga što se o činjenicama koje su predmet dokazivanja navodi u razlozima presude o sadržini zapisnika o iskazima datim u postupku i samih tih zapisnika, zbog čega nije bilo moguće ispitati pravilnost i potpunost utvrđenog činjeničnog stanja, kao ni pravilnost primene krivičnog zakonika", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

XS
SM
MD
LG