Dostupni linkovi

Uslovne kazne za paljenje ambasade SAD


Zgrada Ambasade SAD u Beogradu dan nakon paljenja
Zgrada Ambasade SAD u Beogradu dan nakon paljenja

Viši sud osudio je devet optuženih na uslovne kazne zatvora za paljenje ambasade SAD, 2008. godine u Beogradu u trajanju od pet do deset meseci, dok su dvojica optuženih oslobođeni. Uslovne kazne neće biti izvršene ukoliko okrivljeni ne učine neko novo krivično delo u roku od dve, odnosno tri godine.

Prema obrazloženju suda, optuženi su krivi što su kritičnog dana oko 18.30 časova organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Kazne za napad na hrvatsku i nemačku ambasadu su izostale jer, prema rečima sudije, tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza.

Ambasada SAD: Pozivamo na temeljnu istragu

Ambasada SAD: Pozivamo na temeljnu istragu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji saopštila je danas, povodom presude Višeg suda u Beogradu optuženima za paljenja američke ambasade 2008. godine, da poštuje vladavinu prava u Srbiji i ponovila poziv za sprovođenje temeljne istrage.

"Kako shvatamo, u toku su dopunske istrage. Ponavljamo naš poziv za temeljnom istragom činjenica i očekujemo da će pravda biti zadovoljena", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD.

I dok branioci osuđenih navode “da sud nije imao smelosti da izrekne oslobađajuću presudu“ i da su uslovne kazne zatvora “kako politički kompromis, tako i kompromis za izbegavanje plaćanja odštete”, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava ocenjuje da su izrečene kazne blage imajući u vidu delo koje je počinjeno.

Ovo iskreno nije odluka koju smo očekivali. Treba videti na osnovu čega je sud odlučio da ovako blago kazni nekoga ko je pokušao da zapali nečiju imovinu, nečiju ambasadu i na taj način naneo štetu i Srbiji“, navodi Antonijević.

Više od četiri godine čekalo se na podizanje optužnice povodom nereda tokom i posle mitinga zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine u Beogradu. Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je pre godinu dana formiranje radne grupe koja će utvrditi odgovornost policijskog vrha za zakasnelo reagovanje policijkih snaga.

U toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg nacelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, preneli su mediji.

Milan Antonijević
Milan Antonijević

Sigurno da mnogo veća pažnja treba da se posveti onima koji su bili inspiratori ovog krivičnog dela i očekujem da se ova blaga kaznena politika ne prenese i na kasnije presude koje se tiču onih koji su stvarno učestvovali u pripremanju celog ovog događaja“, kaže Antonijević.

Slučaj paljenja ambasade, uz još uvek nerasvetljeni slučaj ubistva braće Bitići, smatra se ozbiljnom preprekom unapređenju i potpunoj normalizaciji odnosa Srbije i Amerike. Premijer Srbije Aleksandar Vučić uskoro će posetiti SAD.

Verujem da će biti pomenuta sama presuda i uopšte sposobnost da se izađe na kraj sa ovakvim krivičnim delima, sa nečim što je nasleđe prošlosti i što je ipak dovelo do toga da odnosi Srbije i Amerike budu narušeni u jednom periodu, a videćemo kako će biti procenjena sama ova blaga kaznena politika u zemlji, u kojoj se veoma retko dolazi do presude. Možemo čak biti zadovoljni da je presuda uopšte izrečena“, ocenjuje Milan Antonijević.

Povodom presude, oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava, koja navodi da je osim odgovornosti policije, neophodno utvrditi i odgovornost političkog vrha imajući u vidu da je skup "Kosovo je Srbija" organizovan od strane Vlade Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG