Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijes jer je gradonačelnica u SAD likeovala post da je Michelle Obama "majmun u štiklama"


Prva dama SAD Michelle Obama

Rasistički post na Facebooku, o prvoj dami SAD, Michelle Obama izavao je ogroman bijes javnosti, a u kontroverzu o ovom slučaju uključena je i gradonačelnica jednog gradića u američkoj državi Zapadna Virdžinija.

Naime, izvjesna Pamela Ramsey Taylor, koja vodi jednu lokalnu nepofitnu grupu u Klej Kountiju sugerisala je na Facebook postu da je prva dama SAD "majmun".

"Biće pravo osvježenje da imamo otmenu, lijepu i dostojanstvenu prvu damu u Bijeloj kući. Umorna sam od gledanja Majmuna na štiklama" napisala je Ramsey Taylor.

Na post je odgovorila gradonačlnica lokalnog grada, Beverly Whailing sa porukom "upravo si mi uljepšala dan Pam."

Whaling je gradonačelnica grada Klej u kojem populacija broji 491 osobu.

U Kleju nemaju niti jednog afro-američkog rezidenta, prema popisu iz 2010. U cijelom okrugu Klej, više od 98 posto od ukupno 9000 rezidenata su bijelci.

Uprkos maloj populaciji u tom regionu, rasistički post na Facebooku je izazavo bijes širom SAD kao i u međunarodnim medijima.

Peticiju kojom se traži izbacivanje obije žene sa njihovih pozicija do sada je potpisalo više 85.000 osoba.

The Washington post i New York Daily News su izvijestili da je autorka posta Pamela Ramsey Taylor uklonjena već u ponedjeljak sa čela neprofitne organizacije.

Ona je za lokalni medij WSAZ, koji je prvi objavio ovu priču, dala objašnjenje u kojem je rekla da je znala da njen Facebook post "može biti interpretiran kao rasistički ali da joj to nije bila namjera" već da je samo "iskazivala lično mišljenje o nečijoj privlačnosti, a ne o boji kože te osobe".

Rekla je i da razmišlja preduzimanje pravne akcije zbog klevete protiv, kako je rekla, neimenovanih osoba.

Grupa za razvoj Klej okruga, u kojoj je Taylor direktorica, djelimično se finansira iz državnih i federalnih grantova, a zadatak im je obezbjeđivanje usluga starijima i stanovništvu sa niskim primanjima.

Gradonačelnica Kleja, Beverly Whaling je pak u izjavi poslatoj Washington postu napisala: "Nije mi bila namjera da moj komentar bude rasistički, uopšte" te se izvinila zato što je njen komentar "izmakao kontroli."

"Ja sam se referisala na to da mi je dan uljepšan zbog promjena u Bijeloj kući! Ja se iskreno izvinjavam ako je zbog toga bilo ko mogao biti uvrijeđen. Oni koji me poznaju, znaju da ja uopšte nijesam rasista", napisala je ova lokalna zvaničnica u Zapadnoj Virdžiniji.

Michelle Obama jedna je od najpopularnijih prvih dama u istoriji SAD. Njena popularnost je čak i veća nego samog predsjednika Baracka Obame.

Barack Obama inače na kraju osmogodišnjeg mandata uživa odobravanje iznad 55 posto stanovništva, čime su se u SAD mogli pohvaliti još jedino Ronald Regan i Bill Clinton.

Od izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD prošle sedmice naglo porastao je broj rasističkih komentara i poruka u SAD.

Po gradovima SAD mogli su se ovih dana, kako prenose mediji, pročitati poruke poput "Crni glasovi više ne važe"( Black votes doesn't matter anymore) i slično. Zabilježen je i porast uznemiravanja i maltretiranja, kako je izvjestio CNN, čak i djece u školama i to 300 slučajva od prošle sedmice i izbora Trumpa.

Sam Donald Trump je prije dva dana u TV intervju tražio od onih koji ohrabreni njegovim izborom to čine da prestanu.

Od izbora Trumpa širom SAD se održavaju protesti građana zabrinutih upravo zbog širenja rasizma, netrpeljivosti prema majinama, LGBT populaciji, i dr.

Stephen Bannon kojeg je Trump postavio za glavnog strateškog savjetnika, a što je izazvalo budru negodovanja i zabrinutosti i kod samih republikanaca važi za osobu koja podržava satvove o supermaciji bijele rase. Bannona je bivša supruga pod zakletvom na sudu optužila za iznošenje antisemitskih stavova.

Protestima protiv Trumpa su se, kako je javio BBC sada pridružili i đaci.

XS
SM
MD
LG