Dostupni linkovi

Crna Gora: Konsultacije o mandataru sa predvidljivim epilogom


Konsultacije sa političkim partijama u srijedu: Filip Vujanović
Konsultacije sa političkim partijama u srijedu: Filip Vujanović

I Demokratska partija socijalista (DPS) i opozicione stranke očekuju od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da im dâ mandat za sastav nove Vlade i formiranje parlamentarne većine. Konsultacije političkih partija sa Vujanovićem su zakazane za srijedu, kada će on i saopštiti kome daje mandat za sastav Vlade. Kakav je politički ambijent za pregovore i kakva su očekivanja političkih partija?

Za Demokratsku partiju socijalista nema dileme da će predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dati mandat Dušku Markoviću za sastav nove Vlade. Iz samog vrha DPS-a je saopšteno da su pregovori sa, kako je rečeno, prirodnim partnerima već otpočeli i biće nastavljeni nakon što Marković i formalno dobije mandat predsjednika. Šef DPS-a Milo Đukanović je rekao: „Razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima vodi pregovarački tim na čelu sa mandatarom. Obavljen je jedan ili par krugova sa potencijalnim partnerima. Mogu da vam kažem da su ti razgovori konstruktivni i obećavajući. Ja mislim da ćemo mi u duhu onog što smo najavili doći do konstruktivnog dogovora sa prirodnim koalicionim partnerima“.

Da su razgovori sa DPS-om u toku potvrdio je i predsjednik socijaldemokrata Ivan Brajović koji o tome nije želio da govori detaljnije.

„Razgovaramo, smatram da treba što prije da se dogovorimo o konstituisanju do kraja parlamentarne vlasti i izvršne vlasti i ne vidim da ima ikakvih problema za sada u ovim razgovorima“, rekao je Brajović.

Opozicione stranke u popodnevnim satima će održati zajednički sastanak na kojem će postići dogovor ko će u srijedu otići na sastanak sa predsjednikom Crne Gore. Opozicija će takođe tražiti od predsjednika da im da mandat za sastav Vlade. U opoziciji vjeruju da mogu postići dogovor sa manjinskim strankama o formiranju buduće Vlade.

Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA kaže da je zadatak nove Vlade da riješi političku krizu u Crnoj Gori.

„Ukazaćemo Vujanoviću nekoliko važnih činjenica. Jedna od njih je da pored svih zloupotreba, od strane DPS koje su se dešavale u toku izbora i naravno stvaranje straha i vanrednog stanja zbog navodnog državnog udara, opozicija je osvojila više glasova nego DPS. I shodno tome mandat za sastav Vlade pripada opoziciji. Nova Vlada koju bi sačinjavale opozicione stranke sa manjinskim strankama koje su jednako bile žrtve ponašanja DPS-a, imaju legitimitet da sastave vlast koja bi u svom fokusu imala stvaranje ambijenta za slobodne i fer izbore koji treba konačno da riješe političku krizu u Crnoj Gori.“

Trajuća politička kriza: Daliborka Uljarević
Trajuća politička kriza: Daliborka Uljarević


Ambijent u kojem će se održati razgovori o mandataru za sastav Vlade, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, definiše kao trajuću političku krizu. Održani izbori nisu smanjili dubinu razmimoilaženja vlasti i opozicije već naprotiv, a to smanjuje šanse da mandat za sastav Vlade dobije osoba koja bi predstavljala konsenzus širih društvenih snaga, smatra Uljarević.

„Nakon izbora imamo izraženije tenzije, a svakako je opterećenje činjenica da institucije nisu na dovoljno uvjerljiv način rasvijetlili slučaj pokušaja terorističkih napada. Takav ambijent svakako nije povoljan za konstruktivne razgovore koji bi doveli do onog mandatara koji predstavlja neku vrstu konsenzusa širih društvenih snaga. Vjerujem da konsultacije kod predsjednika Crne Gore su isključivo formalnog karakterera i time je jasno koga će predložiti za novog mandatara. I nema prostora za očekivanja opozicije da bilo ko iz tog korpusa bude predložen za mandatara“, zaključuje Uljarević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG