Dostupni linkovi

Đukanovićeva stranka uvjerena u pobjedu, opozicija ne priznaje rezultat


Povod za protest opozicije: Privođenje uhapšenih iz Srbije na saslušanje

Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) je saopštila da je pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih 36 mandata i da je to nesporna činjenica, koju ne mogu osporiti "očajnički pokušaji izbornih gubitnika" da dovedu u pitanje taj trijumf.

U DPS-u podsjećaju da su regularnost i demokratičnost proteklih izbora, koje je nadgledalo preko 3.000 stranih posmatrača, po čemu su ovo bili najkontrolisaniji izbori u Crnoj Gori od održavanja referenduma 2006. godine, potvrđeni sa svih relevantnih međunarodnih adresa – posmatračke misije OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju) i ODIHR-a (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava), Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države i NATO.

Podsjetimo, Demokratski front, koalicija "Ključ", Demokrate i Socijaldemokratska partija donijeli su jednoglasnu odluku da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora koji su održani u nedjelju.

Čelnici četiri politička subjekta, koji su osvojili ukupno 39 poslaničkih mjesta od ukupno 81, su konstatovali da ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada se desio pokušaj državnog udara, jer je to nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana i uticalo je na krajnji rezultat.

Dritan Abazović iz velike koalicije "Ključ" kaže da to nije jedini razlog zašto se opozicija ujedinila u odluci da ospori izborni rezultat, kako je kazao, najneregularnijih izbora u posljednjih deset godina.

Najneregularniji izbori u posljednjih deset godina: Dritan Abazović
Najneregularniji izbori u posljednjih deset godina: Dritan Abazović


"Pored atmosfere državnog udara koju je stvorio državni vrh bilo je i otvorene kupovine glasova i raznih mahinacija koje su zabilježene privatnim kamerama na mobilnim telefonima. Dakle, to je bio jedan opšti haos na koji je DPS bio jednostavno prinuđen u najmeri da sačuva svoju vlast", smatra Abazović.

No, kako ocjenjuje Abazović, najgore što su pokušali je taj makedonski ili turski scenario.

"Na način što će da isceniraju državni udar, da plaše ljude teroristima, stvore atmosferu da je država ugrožena samo zato što je njihova vlast ugrožena, da primjenjuju metode isključivanja sredstava komunikacije. U jednoj takvoj situaciji mislim da je logična odluka opozicije da ne prizna rezultate ovakih izbora i to ni po koju cijenu", navodi Dritan Abazović.

Dritan Abazović kaže da je DPS izazvala novu političku krizu u Crnoj Gori.

"Ja ne vidim da se ovo može riješiti bez neke značajnije političke krize. Postoje tri moguća scenarija. Jedan je da se izbori ponovo za šta mislim da DPS nije spremna", kaže Abazović .

Prema riječima Abazovića, drugi scenario bi bio "da se konstituiše jedan nelegitimni parlament u kome uopšte ne bi učestvovala opozicija".

"I treći scenario, koji priželjkujem, jeste da svi učesnici izbora, uključujući i DPS prihvate da nije bilo baš sve kako treba i zajednički nađemo neko zajedničko rješenje koje bi se realizovalo kroz jedan kratkoročni ili srednjročni period", dodaje Dritan Abazović.

Zlatko Vujović iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) smatra da je opozicije trebalo prethodno da podnese prigovor na regularnost izbora i onda preduzme dalje korake.

"Da biste osporili rezultat izbora morate da uložite prigovor i tražite da obrazložite pravno zašto tražite da nešto bude prihvaćeno ili ne. Ja imam problem ako neko nije istakao prigovor a kaže da ne priznaje rezultate izbora. Onda se postavlja pitanje da li je stvar priznavanja izbora nešto što je dio izbornog procesa ili dio predizborne kampanje", navodi Vujović.

Zlatko Vujović: Opozicija trebalo prethodno da podnese prigovor na regularnost izbora i onda preduzme dalje korake
Zlatko Vujović: Opozicija trebalo prethodno da podnese prigovor na regularnost izbora i onda preduzme dalje korake


Za razliku od crnogorske opozicije, međunarodna zajednica jednodušno konstatuje da su izbori u Crnoj Gori bili demokratski i da su održani na miran i redovan način.

Juče se oglasila posmatračka delegacija OEBS-a koja, generalno, nije dovela u pitanje regularnost izbora. Iza ocjene izbora kao regularnih saopštenjem je stao Stejt department, kao i iz NATO i EU, odakle su ocijenili da se građani Crne Gore u nedjelju na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali u miru i redu, i unutar reformisanog zakonskog okvira.

U osporavanju izbornog rezultata, opozicija će insistirati da nezavisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, konstatuje i ispita sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti saopšti ko su izvršioci, a ko nalogodavci ovog krivičnog djela.

Podsjetimo, na izborni dan je objavljeno da je uhapšeno 20 državljana Srbije koji su osumnjičeni da su imali namjeru da zauzumu institucije, pucaju na građane i uhapse premijera Mila Đukanovića.

Do danas, međutim javnost nije dobila odgovore na brojna pitanja u vezi sa tim slučajem, u prvom redu ko su nalogodavci potencijalnih terorističkih akata? Da li je pronađeno oružje koje su osumnjičeni trebali da preuzmu u Crnoj Gori? Ko su crnogorski državljani sa kojima su bili povezani osumnjičeni? U korist koje političke partije je trebalo počiniti terorističke akte? Šta su u Crnoj Gori radili prvoosumnjičeni Bratislav Dikić, koji je zadržan u protvoru, i još 13 osoba.

Ne iznoseći nove informacije Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je u saopštenju naveo da je Tuzilaštvo već saopštilo informacije koje mogu biti dostupne u ovoj fazi postupka.

Otkloniti sve nejasnoće oko izbora: Proslava DPS-a
Otkloniti sve nejasnoće oko izbora: Proslava DPS-a


Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje u izjavi za RSE upozorava državne organe da moraju što prije otkloniti sve nejasnoće i sumnje u vezi sa hapšenjem navodnih teorista na dan izbora, što je bio i direktan povod opoziciji da ospori izborni rezultat.

"Mislim da je neophodno za sve izborne nepravilnosti koje predstavljaju potencijalno kršenje izbornih zakona, a koje su prijavile sve nevladine organizacije u prilično zabrinjavajućem obimu, da se ovoga puta efikasno procesuiraju kako bi u tom pogledu imali neupitnu situaciju kada je riječ o zakonitosti izbornog procesa", ocjenjuje Daliborka Uljarević.

Na drugoj strani, ističe naša sagovornica, podjednako je važno da nadležni organi, u prvom redu policija i tužilaštvo, daju precizne odgovore na brojna pitanja o akciji koju su predstavili kao pokušaj državnog udara.

"Mislim da bi bilo neodgovorno od strane nadležnih državnih organa, ali i iznimno opasno, da se sve činjenice o ovom slučaju ne predstave javnosti, što uključuje nalogodavce i angažovane izvršioce u što bržem periodu", zaključuje Uljarević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG